PRO kan medvirke til, at patienter bliver inddraget i deres egen behandling, og at deres opfølgning styres af behov frem for faste intervaller.

Det har verden fået øjnene op for. Nu skal erfaringerne samles, og her bidrager forskere fra AmbuFlex, Hospitalsenheden Vest.

Det internationale PRO-konsortium 'PROteus' samler nu de førende institutioner i USA og Europa for at sætte fokus på, hvad der skal til for at få PRO til at virke i praksis. To forskere fra AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger, er inviteret med. De skal bidrage med deres mangeårige erfaring inden for området og spille en aktiv rolle i at fremme anvendelsen af PRO-data i klinisk praksis.

AmbuFlex er det gode eksempel

Den internationalt anerkendte PRO-forsker Claire Snyder fra Johns Hopkins University står i spidsen for det nyetablerede konsortium, og AmbuFlex er repræsenteret af Louise Pape Larsen, leder af AmbuFlex og Liv Schougaard, forsker.

AmbuFlex er inviteret med til bordet for at dele ud af deres årelange erfaring med udvikling og implementering af PRO-løsninger i klinisk praksis.

- Vi er stolte over at være med til at udbrede brugen af PRO-data internationalt. Det bekræfter os i, at vi ikke bare er gode til det, vi gør, men faktisk også er førende på vores område. Vi har på 10 år udviklet og implementeret mere end 50 PRO-løsninger, som nu bruges i de danske regioner. Vi har vist, at vi kan få PRO til at virke og skabe værdi i den kliniske hverdag, siger Louise Pape Larsen.

PROteus samler internationale kræfter for at udbrede redskaber

Foruden AmbuFlex tæller konsortiet medlemmer som 'American Cancer Society', Harvard, 'The Professional Society for Health Economics and Outcomes Research' (ISPOR), 'International Society for Quality of Life Research' (ISOQOL)' samt lægemiddelagenturerne fra USA (FDA) og Europa (EMA).

PROteus vil fremme brugen af PRO-data i klinisk praksis bl.a. ved at øge kendskabet til de eksisterende evidensbaserede redskaber. Redskaberne omfatter bl.a. retningslinjer for at udvikle og implementere PRO-løsninger, udvælge PRO-måleredskaber samt analysere og fortolke PRO-data. Det skal medvirke til, at der bliver udviklet PRO-løsninger, der skaber værdi for patienter i hele verden.