Møder for 2009 for Komité I og Komité II:

Klik her for at se møder 2009.

Ferielukning mellem jul og nytår:

Sekretariatet holder ferielukket fra den 24. december 2008 til den 4. januar 2009, begge dage inkl. Post indgået mellem jul og nytår, datostemples som indgået den 5. januar 2009.

NB! Deadline for indsendelse af sager til januarmødet er den 7. januar 2009.

Vejen til flere, bedre informerede forsøgsdeltagere: Bedre deltagerinformation

Af  

Professor Morten Pilegaard
Knowledge Communication Lab, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet

Problemet

Biomedicinske forskningsprojekter skal godkendes af en videnskabsetisk komité inden igangsætning. Komitéerne lægger meget vægt på, at forsøgspersoner får den nødvendige information om forskningsprojektet, inden de skal tage stilling til, om de vil deltage, og komitéerne kan derfor afvise eller returnere en ansøgning, hvis de mener, at informationen til forsøgsdeltager ikke er god nok.  

Den forsøgsansvarlige læge står med andre ord med en stor udfordring: Hvordan kan lovens krav om tilstrækkelig information opfyldes, samtidig med at resultatet er læsevenligt og forståeligt for en modtager, der ikke er fagperson? Dette er slet ikke nogen triviel opgave.  

Talrige undersøgelser af den skriftlige deltagerinformation har vist, at den generelt er vanskelig at læse og indholdsmæssigt ofte utilstrækkelig. Senest har en afhandling i kommunikation identificeret en række af de sproglige problemer i danske lægers kommunikation til forsøgsdeltagere. Der er med andre ord solidt empirisk belæg for de sproglige problemer med deltagerinformationen. 

Problemet er også meget aktuelt på Århus Sygehus. Interviews med flere forsøgsansvarlige læger i efteråret 2008 viser, at lægerne finder det vanskeligt at formulere et godt lægmandsresumé og skrive en god og forståelig deltagerinformation, hvor der gives nok, men ikke for meget information. Mange efterlyser en vejledning og gode eksempler, og mange har oplevet at få deres ansøgning retur med besked om at skrive kortere og i et mere almindeligt sprog.   

Problemet er bestemt også velkendt i De Videnskabsetiske Komitéer for Region Midtjylland (VKRM). Til trods for de mange anvisninger på hvordan god deltagerinformation skrives, modtager VKRM hyppigt for dårlige deltagerinformationer. Der er for mange fagtermer, fremmedord og vanskeligt tilgængelige sætningsopbygninger, der betyder, at der ikke er tale om et alment tilgængeligt dansk. For forskerne medfører dette forsinkelser i sagsbehandlingen og antageligt også mindre deltagelsesprocent blandt forsøgsdeltagerne.  

Interessen for at gøre noget ved dette problem er stor, for fordelene ligger lige for – ikke blot for forsøgsdeltageren, som har krav på god information i et forståeligt sprog. For den forsøgsansvarlige læge er det vigtigt at undgå, at deltagere, der først har sagt ja til at deltage ifm. den indledende samtale med en tillidsvækkende læge, så alligevel siger nej efter at have læst en ”foruroligende” information, de ikke rigtigt forstår og derfor føler sig utrygge ved. Bedre information vil formentlig lette forsøgsrekrutteringen, og forsøg kan formentlig iværksættes hurtigere, hvis godkendelsen ikke forsinkes eller afvises af VKRM på grund af sproget. For VKRM vil en bedre deltagerinformation gøre det lettere at arbejde hurtigere, og de etiske og forsøgsmæssige aspekter kan lettere adresseres, hvis de sproglige og forståelsesmæssige aspekter ikke ”står i vejen”.  

Løsningen er samarbejde  

VKRM indledte derfor et samarbejde med Knowledge Communication Lab (KCL), Handelshøjskolen, Aarhus Universitet i efteråret 2007. KCL har stor erfaring i at udvikle it-løsninger til kommunikation og videndeling inden for sundhedssektoren og fik i 2007 en stor bevilling fra Videnskabsministeriet til projekt VidNet. Fokus i dette projekt er bl.a. Sundhedssektorens kommunikation mellem personer med forskelligt vidensniveau, f.eks. mellem forsøgsansvarlige læger og forsøgsdeltagere.  

Formålet med samarbejdet med KCL er at udvikle it-redskaber og metoder, der i første omgang letter deltagerinformationernes tilblivelse og VKRMs sagsbehandling/godkendelse. Målet er også løbende at opsamle og kategorisere komitémedlemmernes indsigt i og erfaringer med deltagerinformationerne.

Der er nedsat en arbejdsgruppe med 5 medlemmer fra VKRM samt ansatte fra KCL, som mødes månedligt, og de seneste måneder har de 22 komitémedlemmer i VKRM indberettet sproglige iagttagelser til arbejdsgruppen. Disse iagttagelser samles og udmøntes i et it-værktøj med fire elementer: 

1)       En web-baseret, interaktiv ordbog med lægtermer, der kan bruges i stedet for fag- og fremmedord

2)       En udførlig vejledning med sproglige retningslinjer og råd om formidling med eksempler

3)       En Word-skabelon til formulering af deltagerinformation med vægtede, sorterede oplysninger i et enkelt, forståeligt sprog. Skabelonen downloades fra hjemmesiden

4)       En mark-up-funktion, der markerer problematiske ordvalg i deltagerinformationen og foreslår alternativer

Løsningen udvikles og testes trinvis. De første to elementer forventes klar i foråret 2009, og de to øvrige delelementer udvikles herefter. Derefter gennemfører arbejdsgruppen en evaluering for at vurdere, om redskabet er egnet til implementering lokalt og på landsplan.

Mål - forventede resultater – og en invitation!

Med projektet vil vi gerne løse det problem, der for øjeblikket er med deltagerinformationen og lægmandsresuméet. Vi vil gerne sikre:

  • En sproglig forbedring af kommende ansøgeres deltagerinformation
  • En kortere ekspeditionstid for den enkelte ansøgning og dermed lettere sagsbehandling
  • En større forståelse hos potentielle forsøgsdeltagere og dermed accept af eller en mere kvalificeret stillingtagen til deltagelse i forsøg

Vi vil derfor i foråret 2009 invitere et panel af læger, der ansøger VKRM om godkendelse af deres forsøg, til at anvende og kommentere ovenstående løsning. Interesserede er velkomne til allerede nu at henvende sig til projektleder Lone Jørgensen, lonej@asb.dk, Handelshøjskolen, Århus Universitet.

Læs mere om projektet på Region Midtjyllands og KCLs hjemmesider.