Kvalitet i lægemiddelbehandlingen

Indsatserne kan have flere formål, men der bliver ikke iværksat indsatser med fokus på bedre lægemiddeløkonomi, hvis det giver anledning til ringere patientbehandling. En mere hensigtsmæssig brug af medicin kan bidrage til færre indlæggelser, hvilket er økonomisk fornuftigt for det samlede sundhedsvæsen – og bedre for den enkelte patient.

God lægemiddeløkonomi

Indsatser til en god lægemiddeløkonomi kan handle om skift fra dyre til billigere lægemidler, dette sker med en samlet vurdering af effekt af behandling i forhold til pris og bivirkninger.

Uhensigtsmæssige lægemidler

Indsatser i forhold til kvalitet vil have fokus på at begrænse ordination af uhensigtsmæssige lægemidler, fx lægemidler med lille eller ingen dokumentation for effekt, lægemidler med mange bivirkninger i forhold til effekten.

Indsatser som hjælp

Nogle indsatser er igangsat på baggrund af analyser. Andre er fastlagt på baggrund af konstaterede patientsikkerhedsmæssige problemstillinger rejst af Sundhedsstyrelsen, medier eller andre aktører.

Indsatserne er rettet mod almen praksis, og ment som en støtte til almen praksis arbejde for at øge kvaliteten i lægemiddelbehandlingen og sikre bedst mulig udnyttelse af ressourcerne.

Indsatserne sker ved information, praksisbesøg, kurser og i de praktiserende lægers kvalitetsklynger.

Medicintjek i praksis

"Medicintjek i praksis" er et tilbud, hvor den praktiserende læge kan få hjælp af en farmaceut til medicingennemgang på patienter. Når der fokuseres på den enkelte patients samlede behandling, vil der ofte komme forslag til ændring af behandlingen, både med hensyn til ændrede doseringer og ændrede præparater, men også med forslag til at stoppe eller tilføje behandlinger.

Mange lægemidler til enkelte patienter

Der er her især fokus på patienter, som får seks eller flere lægemidler samtidig. Der er over 100.000 borgere i Region Midtjylland, som får seks lægemidler eller derover. Heraf får ca. 1000 borgere 20 lægemidler eller derover. Målet er at reducere antallet af ældre, der får mange lægemidler.

Indsatserne udvikles i samarbejde med praktiserende læger, kliniske farmakologer og hospitalslæger, og koordineres med tiltag på hospitalerne.