Udenlandsk uddannede læger
Beskrivelse af procedure ved ansættelse af udenlandsk uddannede læger i Region Midtjylland.
Udenlandske læger uddannet udenfor EU, EØS og Norden
Personer med udenlandsk lægeuddannelse skal autoriseres efter reglerne om dansk autorisation, for at kunne arbejde som læge i det danske sundhedsvæsen. Udenlandske læger som er uddannet uden for EU, EØS og Norden, skal have deres udenlandske lægeuddannelse vurderet inden de kan påbegynde processen med at opnå dansk autorisation og ret til selvstændigt virke. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som foretager vurderingen af, om den udenlandske lægeuddannelse kan sidestilles med den danske lægeuddannelse og derigennem hvilken type evalueringsansættelse, der skal gennemføres, inden der kan tildeles dansk autorisation og ret til selvstændigt virke. Styrelsen for Patientsikkerhed er den eneste myndighed, der kan tildele dansk autorisation og ret til selvstændigt virke.
Region Midtjylland har med henblik på at skabe overblik over sagsbehandlingen og proceduren ved ansættelse af udenlandsk uddannede læger udarbejdet et vejledende notat herom.
Udenlandske læger uddannet indenfor EU, EØS og Norden
Personer med udenlandsk lægeuddannelse skal autoriseres efter reglerne om dansk autorisation, for at kunne arbejde som læge i det danske sundhedsvæsen. Udenlandske læger som er uddannet inden for EU, EØS og Norden, skal ansøge Styrelsen for Patientsikkerhed for at få anerkendt deres udenlandske lægeuddannelse i Danmark og derigennem få tildelt dansk autorisation og ret til selvstændigt virke. Styrelsen for Patientsikkerhed er den eneste myndighed, der kan tildele dansk autorisation og ret til selvstændigt virke. Hvis det vurderes, at den pågældende læge ikke kan tildeles dansk autorisation og ret til selvstændigt virke, skal vedkommende bestå et KBU-lignende forløb, inden han eller hun kan tildeles dansk autorisation og ret til selvstændigt virke.
Se notat under ”Udenlandske læger uddannet uden for EU, EØS og Norden” for overblik over sagsbehandlingen og procedure ved ansættelse af udenlandsk uddannede læger.
Ansøgning af KBU-lignende forløb eller evalueringsansættelse
Region Midtjylland
Der er under Midtjob.dk oprettet en regional kandidatbank, hvor udenlandsk uddannede læger kan søge om et KBU-lignende forløb eller en evalueringsansættelse. Bemærk, at der ikke kan stilles nogen garanti for, at den udenlandsk uddannede læge får tilbudt et KBU-lignende forløb eller en evalueringsansættelse. Følgende ansættelser kan søges i Region Midtjylland.
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har fået tildelt automatisk autorisation og ret til selvstændigt virke i Danmark
- Evalueringsansættelse af minimum 2x6 måneder for udenlandske læger som er uddannet uden for EU, EØS og Norden
Videreuddannelsesregion Nord
Hvis det drejer sig om en udenlandsk speciallæge, som er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumsvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse, kan vedkommende søge en evalueringsansættelse i Videreuddannelsesregion Nord her.
Sprog- og kommunikationstræning
Relevante vejledninger og hjemmesider
Sundhedsstyrelsens vejledninger
- Vejledning om meritvurdering i speciallægeuddannelsen
- Bekendtgørelse om autorisation af sundhedspersoner, der er statsborgere i og/eller uddannet i lande uden for EU/EØS m.v.
- Bekendtgørelse om lægers kliniske basisuddannelse
Relevante hjemmesider
Kontakt om udenlandske læger
Rune Kramer Knudsen
Tlf. 2945 2355
Kasper Hedegaard Clausen
Tlf. 2144 0397