Den korte version

Hvad handler det om?

Aarhus Universitetshospital har introduceret en ny PRO-løsning til sarkompatienter. Ved hjælp af spørgeskemaer om patienternes livskvalitet og funktionsevne kan behovet for kontrolbesøg vurderes mere præcist.
Hvis svarene og scanningsresultaterne viser stabile forhold, undgås fysiske kontrolbesøg, og opfølgningen sker via brev. 

Hvorfor er det vigtigt?

PRO-løsningen adresserer sundhedsvæsenets udfordringer med stigende patientpres og begrænsede ressourcer. Den målrettede opfølgning sikrer, at patienter med størst behov prioriteres, mens unødvendige besøg reduceres. Samtidig skaber løsningen et stærkere grundlag for beslutninger om patienternes behandling.

Ninna Aggerholm Pedersen, Overlæge på Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital

05.12.2024

Patienter med sarkom kan se frem til færre hospitalsbesøg og en større stemme i egen behandling efter introduktion af et digitalt PRO-spørgeskema.

I PRO-løsningen besvarer patienterne et spørgeskema om deres livskvalitet og funktionsevne. Svarene fra spørgeskemaet sammenholdes med scanningsresultater for at fange eventuelle forværringer i tide og for at vurdere, om patienten skal kaldes ind til et kontrolbesøg.

Systematisk vurdering af patienternes livskvalitet

Ninna Aggerholm Pedersen er overlæge på Kræftafdelingen og fortæller, at PRO-løsningen er en del af en større omstilling, hvor hospitalet har fokus på at reducere unødvendige fysiske kontrolbesøg.

Patienter, der rapporterer stabile forhold, og hvor scanningen ikke viser tegn på tilbagefald, kan nu nøjes med at blive kontaktet via brev. Er der tegn på faldende funktionsniveau, får patienten tilsendt en indkaldelse til opfølgning, enten via telefon eller fysisk besøg.

- Med denne nye tilgang ser vi færre patienter fysisk, så det er endnu vigtigere at fange dem, der har brug for hjælp.
Det handler ikke kun om at måle behandlingens effekt, men også om, hvordan sygdom og behandling påvirker patienternes livskvalitet. Hvis en patient pludselig oplever markant funktionsnedsættelse eller smerter, kan vi gribe ind og justere behandlingen, eller tilbyde støtte til fx rehabilitering, fortæller Ninna Aggerholm Pedersen.

PRO-data nuancerer og styrker dialogen

Ud over at gøre opfølgningen mere fleksibel bruges PRO-data også som et dialogværktøj. Det giver patienterne en bedre forståelse af, hvordan deres helbred udvikler sig over tid, og hjælper både patienter og læger med at tage informerede beslutninger om det videre behandlingsforløb.

- Ved at inddrage patientens egne vurderinger kan vi få en nuanceret dialog om, hvorvidt behandlingen skal justeres, især hvis livskvaliteten falder. Nogle patienter kan klare mange bivirkninger uden det påvirker deres livskvalitet, mens andre mærker selv små ændringer, siger Ninna Aggerholm Pedersen.

Desuden skal PRO-data på sigt samles i et nationalt register for sarkompatienter, hvilket vil gøre det muligt at analysere på tværs af patientgrupper og udvikle viden, som kan forbedre behandlingen af sjældne kræftformer fremadrettet.

Fremtidsperspektiver for sarkombehandling

Ninna Aggerholm Pedersen ser et stort potentiale for PRO-data i fremtidig forskning og kvalitetsforbedring.

- De data, vi samler, kan hjælpe os med at forstå, hvilke behandlinger der har størst effekt og samtidig har mindst negativ påvirkning på patienternes livskvalitet og funktionsevne, og på længere sigt kan vi sammenligne resultater internationalt.

PRO-løsningen gør det altså muligt for Aarhus Universitetshospital at tilbyde sarkompatienterne mere målrettet opfølgning og større fleksibilitet, samtidig med at kvaliteten i behandlingen og forskningsgrundlaget styrkes.

Fakta

  • Sarkompatienter behandles på Aarhus Universitetshospital og på Herlev/ Rigshospitalet.
  • PRO-spørgeskemaet anvendes på begge hospitaler, så patienter får samme behandlingstilbud i hele landet.