04.04.2025

Endokarditis

I samarbejde med Hjertesygdomme i Gødstrup skal vi i gang med at udvikle en PRO-løsning til patienter med endokarditis.

Endokarditis er en sygdom, hvor der er betændelse i hinden på indersiden af hjertet og hjerteklapperne. Behandlingen omfatter antibiotikabehandling i typisk 4-6 uger. Patienterne er ofte indlagt i hele perioden pga. intravenøs antibiotikabehandling og hjerteovervågning, men en andel af patientgruppen kan overgå til tabletbehandling i hjemmet de sidste uger af behandlingen.

Formålet med PRO-løsninger er at:

  • Understøtte planlægning og medvirke til beslutningsstøtte i forbindelse med stuegang/ambulant opfølgning.
  • understøtte dialogen om patientens oplevede problemstillinger og behov.
  • inddrage patienterne i eget behandlingsforløb og øge patienternes opmærksomhed på, hvilke symptomer de skal holde øje med.

Vil du vide mere om løsningen, kan du kontakte PRO-konsulent Lene Bjerre Graakjær på lengra@rm.dk.

Hernie

Siden 2018 er patienter med større arbrok eller stomibrok blevet fulgt på Region Midtjyllands herniecenter, Regionshospitalet i Horsens.

I samarbejde med en arbejdsgruppe fra Kirurgi, Regionshospitalet i Horsens, udvikler vi en PRO-løsning til patienter med større arbrok eller stomibrok.

PRO-løsningen skal anvendes før en eventuel operation og i forløbet efter operationen.

Inden operationen skal PRO hjælpe med at:

  • understøtte den præoperative samtale
  • bidrage til en samlet vurdering af patienten ved gennemgang på lægekonference

Efter operationen skal PRO hjælpe til at:

  • beslutte hvilke patienter, der har behov for ambulant kontrol
  • afgøre hvem, det vil være mest relevant for patienten at tale med ved ambulant kontrol (læge eller stomisygeplejerske)

Derudover skal den indsamlede PRO-data skabe et bedre vidensgrundlag for at vurdere hvilke patienter, der vil have gavn af en operation.

Vil du vide mere om løsningen, kan du kontakte PRO-konsulent Annd Treshow Phillipsen på annphi@rm.dk.

Skjoldbruskkirtelkræft

I samarbejde med Kræftafdelingen på AUH er vi i gang med at udvikle en PRO-løsning til patienter i opfølgning efter skjoldbruskkirtelkræft.

Patienter, som er blevet behandlet for skjoldbruskkirtelkræft, har indtil nu haft fastlagte telefonkonsultationer med en læge i deres opfølgningsforløb. Det ønsker afdelingen at ændre med PRO-løsningen, så det fremadrettet kun er patienter, som har behov for kontakt, der bliver ringet op af lægen.

Skjoldbruskkirtelkræft er en sygdom med lav risiko for tilbagefald. Blodprøver med måling af tumormarkører udgør en central del af opfølgningen og vil ofte afsløre tilbagefald, før det giver symptomer eller kan påvises klinisk.
Samtidig er symptomerne, der giver mistanke om recidiv, få og relativt veldefinerede.

Tanken er derfor, at ukomplicerede tilfælde med fordel kan håndteres med brevsvar. Det vil kræve færre ressourcer af afdelingen og gøre opfølgningen mindre indgribende for patienterne.

Formålet med PRO-løsningen er at:

  • vurdere om patienten har behov for kontakt til klinikken i opfølgningsforløbet
  • sikre at evt. samtale tager udgangspunkt i patientens rapporterede problemstillinger

Vil du vide mere om løsningen, kan du kontakte PRO-konsulent Anne Jessen på annjesse@rm.dk.

 

Sphincterruptur

I samarbejde med klinik for bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital udvikler vi en løsning til kvinder med sphincterruptur.

Omkring 3 % af alle kvinder, der føder vaginalt, får i forbindelse med fødslen en bristning, der involverer lukkemusklen omkring endetarmen. Sådan en bristning kaldes en sphincterruptur eller en 3. eller 4. grads bristning.

Sphincterruptur behandles i forbindelse med fødslen, men nogle kvinder udvikler inkontinens for afføring og/eller smerter ved samleje, hvilket kan medføre nedsat livskvalitet. 

Formålet med PRO-løsningen er at:

  • sikre en relevant opfølgning af kvinder efter sphincterruptur og identificere de kvinder, der har brug for ambulant kontrol.

Vil du vide mere om løsningen, kan du kontakte PRO-konsulent Katja Kimose Sloth på katjae@rm.dk.