Den korte version
Hvad handler det om?
Et nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan digitale løsninger kan styrke behandlingen af patienter med bipolar sygdom. Projektet involverer klinikere, forskere og patienter, der sammen arbejder på at udvikle digitale løsninger, som bedre imødekommer patienternes behov. Et centralt element er BiPRO – et digitalt spørgeskema, hvor patienter kan rapportere symptomer og bivirkninger.
Hvorfor er det vigtigt?
Digitalisering spiller en stadig større rolle i psykiatrien, og ved at inddrage patienternes erfaringer sikrer forskningsprojektet, at digitale værktøjer som BiPRO bliver relevante og anvendelige for forskellige patientgrupper.
02.04.2025
I forskningsprojektet går klinikere, forskere og patienter sammen om at skabe digital støtte til patienterne.
Patienternes stemme skal høres
Digitalisering er et fokusområde for Psykiatrien, men ifølge læge og regional klinisk forskningskoordinator Pernille Kølbæk har patienternes stemme været underrepræsenteret i udviklingen af nye løsninger.
- Digitalisering er et vigtigt fokusområde, som vi har arbejdet med i Psykiatrien, men patientperspektivet har manglet. I projektet undersøger vi, hvilke behov og vanskeligheder vores patienter har og får viden om, hvordan digitale løsninger til bør skræddersys for at understøtte mere individualiseret og evidensbaseret psykiatrisk behandling. Og det gør det ekstra stærkt, at udgangspunktet er valide forskningsbaserede instrumenter, som i samarbejde med behandlere og patienter tilpasses og implementeres, så de kommer til at skabe reel værdi for den enkelte patient.
Digital rapportering af symptomer og bivirkninger på vej
En af de konkrete digitale løsninger, forskningsprojektet skal understøtte, er et digitalt spørgeskema hvor patienterne rapporterer deres symptomer og bivirkninger – en løsning kaldet BiPRO. Spørgeskemaet tages i brug i efteråret 2025 på Afdeling for Depression og Angst, Klinik for Bipolar Sygdom.
Lige nu er forskerne i gang med at interviewe patienter, der får mulighed for at dele deres oplevelser, udfordringer og behov i forhold til digitale løsninger. Den viden skal hjælpe med at forstå, hvordan vi bedre kan støtte patienter i at bruge digitale løsninger som fx spørgeskemaer. Seniorforsker fra AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger, Regine Grytnes, forklarer:
- Patienter har vidt forskellige behov i et behandlingsforløb. Nogle er digitale superbrugere, men har svært ved at huske deres aftaler, eller hvordan de har haft det siden sidste behandlersamtale. Andre er skeptiske over for digitale værktøjer eller foretrækker en fysisk dagbog. Derfor undersøger vi, hvordan BiPRO bedst kan tilpasses forskellige grupper af patienter.
En del af Health Connect
Forskningsprojektet foregår i samarbejde med Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien, og resultaterne skal på sigt bidrage til bedre digitale tilbud for patienter i psykiatrien. Projektet er en del af det regionale forskningsprogram Health Connect, der har fokus på at udvikle og understøtte digitale sundhedsløsninger for patienter med forskellige behov.