Den korte version
Hvad handler det om?
Regionshospitalet Gødstrup har som de første i landet implementeret PRO-NEO. PRO-NEO består af tre PRO-løsninger og Den Digitale Forløbsguide med formålet at støtte forældre til tidligt fødte børn. Med løsningen kan forældrene systematisk dele viden om barnets trivsel, få målrettet støtte fra sundhedspersonalet og nemt tilgå vigtig information om plejen.
Hvorfor er det vigtigt?
Forældrene bliver mere trygge og involverede i plejen, hvilket styrker deres rolle som forældre til et tidligt født barn. Samtidig får sundhedspersonalet bedre indsigt i familiens behov og kan målrette deres støtte. Erfaringerne fra Gødstrup viser, hvordan digitale løsninger kan forbedre patientinddragelsen og skabe en mere sammenhængende pleje – også med potentiale for andre patientgrupper.
07.04.2005
For forældre er det en stor omvæltning at få et tidligt født barn. På Regionshospitalet Gødstrup får forældrene nu systematisk digital støtte gennem hele forløbet.
Afsnit for Tidligt Fødte og Syge Nyfødte har udviklet og implementeret PRO-NEO – en pakke af digitale sundhedsløsninger, der skal hjælpe både forældre og sundhedspersonalet i den første tid.
Systematisk brug af digitale værktøjer
PRO-NEO består af tre PRO-løsninger, der bruges på forskellige tidspunkter i forløbet – fra fødslen og de første måneder hjemme til når barnet er 24 måneder. Sammen med Den Digitale Forløbsguide sikrer de, at forældrene altid har den nødvendige støtte og information.
Spørgeskemaerne giver forældrene mulighed for at registrere oplysninger om barnets udvikling og trivsel. Det styrker kommunikationen mellem forældre og sundhedspersonale og sikrer hurtig identifikation af behov, fortæller Sofie Sommer, ledende overlæge på afsnittet.
- Vi møder i højere grad forældrene på deres præmisser, og de føler sig mere hørt. De bliver hurtigere dygtigere, mere deltagende i plejen af barnet og tager mere ansvar. Vi leverer et bedre produkt og har familier, der er bedre klædt på under og efter indlæggelsen.
PRO-NEO i praksis
De tre PRO-løsninger i PRO-NEO anvendes på forskellige stadier i forløbet med forskellige formål.
-
NeoGennemgang – målrettede samtaler under stuegang
NeoGennemgang sikrer, at forældrenes oplevelse af barnets trivsel bliver en central del af den ugentlige stuegang. Dagen inden samtalen med lægen besvarer forældrene et digitalt spørgeskema. Svarene bruges til at identificere eventuelle bekymringer og gøre samtalen mere fokuseret.
-
Tidligt Hjemmeophold – støtte i hjemmet
Når barnet ikke længere har brug for overvågning, kan familien komme på tidligt hjemmeophold. Gennem et spørgeskema oplyser forældrene løbende, hvordan det går med barnets ernæring, vejrtrækning og trivsel. Det giver sundhedspersonalet en unik mulighed for at støtte familien i hjemmet.
- Som sygeplejersker har vi et bedre udgangspunkt for at træffe beslutninger sammen med familien under telefonkonsultationerne. Tidligere skulle vi både tænke på barnets vægt, ernæring og generelle trivsel – samtidig med at vi prøvede at få et overblik over, hvad der ellers fyldte hos familien, siger Lilli Boel, specialeansvarlig sygeplejerske.
Derudover gør spørgeskemaerne det lettere for flere sygeplejersker at varetage tidligt hjemmeophold.
- Tidligere var det udelukkende en opgave for erfarne sygeplejersker, og det var ikke altid hensigtsmæssigt for familierne. Det kunne fx betyde, at deres kontaktperson under indlæggelsen ikke kunne følge dem hele vejen. Nu kan sygeplejerskerne forberede sig inden samtalen og sparre med kolleger, hvis nødvendigt. Det er en stor fordel, både for os og for familierne, siger Lilli Boel.
ASQ – opfølgning på barnets udvikling
Når barnet er 24 måneder, anvendes spørgeskemaet ASQ til at identificere eventuelle udviklingsudfordringer og sikre den rette opfølgning. Forældrene udfylder spørgeskemaet inden en opfølgende samtale på hospitalet, så sundhedspersonalet kan sikre den rette støtte.
Styrket kommunikation og bedre pleje
Tidligere blev samtaler med forældrene ofte styret af sundhedspersonalets dagsorden. Spørgeskemaerne er nu med til at give forældrene tid til at forberede sig og reflektere over både barnets og deres egen trivsel, hvilket skaber en mere ligeværdig dialog. En vigtig ændring er også, at der nu systematisk spørges ind til fædrenes trivsel.
- Vi har fået en øget opmærksomhed på fars rolle. Fædre har ofte andre bekymringer end mødre, og nu bliver de taget alvorligt på en mere struktureret måde. Det giver meget for barnet og familien, når vi får begge parter på banen, fortæller Lilli Boel.
Derudover giver PRO-NEO mulighed for at følge forældrenes udvikling i forældreskabet.
- Jeg kan tydeligt se, når forældrene bliver mere trygge, fordi deres svar ændrer sig uge for uge. I starten kan de være bekymrede over små ændringer i barnets tilstand, men efterhånden ser vi, hvordan deres egen oplevelse udvikler sig. Det giver dem en vigtig forståelse af, at de bliver mere sikre i deres nye rolle som forældre, supplerer Sofie Sommer.
Inspiration til andre hospitaler
PRO-NEO viser, hvordan digitale sundhedsløsninger kan forbedre patientinddragelsen og styrke samarbejdet mellem forældre og sundhedspersonale.
- Lige nu bruger vi løsningen til tidligt fødte børn, men vi ser også potentiale for andre grupper - fx børn med RS-virus eller infektioner, som kræver daglig antibiotikabehandling, siger Sofie Sommer.
Implementeringen af PRO-NEO i Gødstrup er et skridt mod en digital og mere forældreinvolverende tilgang til behandling af tidligt fødte børn. Erfaringerne herfra kan bane vejen for lignende løsninger i resten af landet, så endnu flere familier kan få en tryg start på livet med et for tidligt født barn.
Fakta
- I NEOgennemgang er der aktuelt tilmeldt 50 patienter og modtaget 105 besvarelser.
- PRO-løsningen Tidligt Hjemmeophold startede den 27/4 2025, og her er der tilmeldt 2 patienter og modtaget 6 besvarelser.
- I ASQ er der tilmeldt 75 patienter og modtaget 26 svar.
- ASQ bliver foruden Gødstrup også anvendt på Aarhus Universitetshospital, Klinik for Tidligt Fødte og Syge Nyfødte og på 'Børn og Unge Klinik', Regionshospitalet Viborg.