Projekttitel
Digital støtte til patienter med bipolar lidelse.
Projektet er en del af det regionale forskningsprogram Health Connect.
Formål
Formålet med projektet er at udvikle og afprøve digitale løsninger, der kan understøtte patientforløbet for patienter med bipolar lidelse.
Projektet skal skabe viden om patienternes viden og kompetencer om sundhed og sygdom samt deres evne til at anvende digitale sundhedsteknologier til at få relevant hjælp og støtte.
Baggrund
PRO-data indhentet gennem digitale spørgeskemaer med spørgsmål om fx depressions- og manisymptomer samt bivirkningsbyrde kan understøtte patienternes behandling.
Spørgeskemaerne kan hjælpe patienten i forberedelsen til samtale, men kan også give behandlerne værdifuld viden, om hvordan patienten har det, allerede inden samtalen. Svarene kan også anvendes til systematisk at monitorere behandlingens effekt og forbedre behandlingsresultaterne gennem mere præcis og løbende evaluering af sygdommens udvikling.
Der kan dog være stor forskel på patienternes sundhedskompetencer og digitale færdigheder, og det kan påvirke, hvordan digitale løsninger fungerer i klinisk praksis. Der er derfor behov for at undersøge behov og kompetencer blandt patienter med bipolar affektiv sindslidelse, og hvordan disse kan imødekommes og understøttes i en digital PRO-løsning.
På Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien udvikler de i løbet af 2024 BiPRO - en digital PRO-løsning til brug i behandlingen af patienter med bipolar affektiv sindslidelse. For at sikre, at BiPRO både støtter patienterne og fungerer i klinisk praksis, er det vigtigt at inddrage patientperspektivet, så løsningen kan tilpasses patienternes behov og kompetencer.
Metode
Projektet består af to delstudier:
- Et mixed methods studie der undersøger generelle og digitale sundhedskompetencer blandt patienter med bipolar lidelse på Afdeling for Depression og Angst.
Studiet gennemføres dels som et interviewstudie (før og efter deltagelse i BiPRO løsningen) med fokus på patienternes erfaringer med behandlingsforløbet og på deres holdninger til digitale hjælpemidler, og dels som et survey der bl.a. skal afdække sundhedskompetencer og digitale færdigheder blandt patienter i behandling for bipolar affektiv sindslidelse. - Et feasibilitystudie, hvor viden fra delstudie 1 i kombination med erfaringer fra klinikere og data fra AmbuFlex anvendes til at evaluere BiPRO og justere løsningen, så den bedst muligt understøtter patienterne i deres behandling.
Projektets deltagere er patienter i behandling ved Afd. for Depression og Angst, AUH – Psykiatrien.
Forventede resultater
Anvendelse af spørgeskemaer, der er tilpasset patienternes behov og kompetencer, kan potentielt styrke patientinvolvering, øge sygdomsforståelsen og styrke forberedelse til samtaler for både patienter og behandlere.
Projektet skal skabe viden om, hvordan digitale spørgeskemaer kan understøtte behandlingen af patienter med bipolar lidelse - med særlig fokus på patienternes sundhedskompetencer og digitale færdigheder.
Samarbejdspartnere
Projektdeltagere
Regine Grytnes, seniorforsker, AmbuFlex, RHG/ lektor, Klinisk Institut, Aarhus Universitet (PI).
Liv Marit Valen Schougaard, Forsker, AmbuFlex, RHG/ Klinisk Institut, Aarhus Universitet.
Pernille Kølbæk, Regional klinisk forskningskoordinator, Psykiatrien Region Midtjylland
Malene Sørensen, Forskningssygeplejerske, Afd. for Depression og Angst, AUH-P
Advisory Board
Søren Dinesen Østergaard, Professor, Afd. for Depression og Angst, AUH-P
Stinne Merete Lund Eriksen, læge, Afd. for Depression og Angst, AUH-P
Mette Thorgaard, læge, Afd. for Depression og Angst, AUH-P
Finansiering
Strategiske forskningsmidler, Region Midtjylland
NIDO Forskningsfond, Regionshospitalet Gødstrup