
Før træningen møder patienten de fysio- og ergoterapeuter, som står for patientens træningsforløb. Her udføres en start-test og der sættes individuelle mål for træningen. Det handler fx om, hvad patienten gerne vil kunne klare i hverdagen, når træningen er afsluttet.

Her fastlægges patientens funktionsniveau. Start-testen består normalt af en 6 minutters gangtest (6MWT) og 30 sek. rejse-sætte-sig test. Under corona-pandemien erstattes 6MWT af 2 min. knæløft, da patienterne testes over skærmen.
For lungepatienter udføres der også CAT-score og patientens iltmætning i blodet tjekkes. Der benyttes også MRC Dyspnøskala (Medical Research Council. Dyspnoea Scale), som er et simpelt, standardiseret mål, der kan give information om, i hvilken grad patientens funktionsniveau er påvirket af åndenød. Skalaen bruges ofte til KOL-patienter. Dermed er der et udgangspunkt, som kan bruges til at skræddersy en træning, der passer til patientens situation. Det giver også et udgangspunkt for at kunne måle, om træningen har effekt.

For at have styr på sikkerheden, skal personalet før træningen have klare retningslinjer, der viser, hvordan de skal agere, hvis en patient bliver dårlig under teletræningen. Ved teletræning på Regionshospitalet i Horsens udfylder personalet altid et ark før træningen, som hedder "In case of Emergency". Arket indeholder oplysninger om, hvem der skal kontaktes, hvis der opstår en akut krise under træningen. Hvis patienten bor i en anden region end behandleren (fx ved landsdelsfunktioner), så undersøges akutberedskabet i det pågældende område på forhånd, så behandlerne ved, hvem de skal kontakte, hvis patienten får et ildebefindende. Arket indeholder fx også et telefonnummer på en pårørende, hjemmepleje, nabo eller andre, der kan kontaktes, så patienten får hurtig hjælp.

Brug en stor skærm til teletræningen, især, når der er tale om holdtræning. Brug gerne en stationær pc med netstik i stedet for det trådløse net for at opnå en stabil internetforbindelse (glæder for både borger og personale) eller brug decideret videokonferenceudstyr med høj skærmopløsning. Så kan du bedre se, om patienten fx bliver rød i hovedet eller pludselig bliver bleg. Vær dog opmærksom på, at lysindfald i rummet, kamera og forbindelsens kvalitet hos borgeren kan påvirke billedkvaliteten og dermed muligheden for at vurdere farver.

På regionshospitalet i Horsens er holdstørrelsen max 6 personer, for at kunne følge alle 6 personers træning på skærmen, så billedvisningen af patienten ikke bliver for lille til at der kan "holdes øje" med træningen. I starten var der flere deltagere på de enkelte hold, men dette gav ikke tilstrækkeligt gode muligheder for at tjekke om øvelserne blev udført korrekt. Det var også vanskeligt fx at observere patientens farve i ansigtet eller på læberne.

Patienterne informeres indledningsvist om god pli i forhold til ”gæster” eller pårørende, der er i patients hjem, men ikke kan ses på skærmen under træningen. Dermed undgår deltagerne unødvendige forstyrrelser af træningen, ligesom det italesættes at træningssituationen skal være "et fortroligt rum". Husk også at "låse" videomøderummet, når alle er "inde".