Informeret samtykke til behandling

Ved informeret samtykke forstås et samtykke, der er givet på grundlag af fyldestgørende information fra sundhedspersonens side. Samtykke kan være skriftligt, mundtligt eller efter omstændighederne stiltiende og bør under alle omstændigheder fremgå af patientens journal.

Det informerede samtykke skal indhentes samtidigt med patientens accept af at deltage i et telemedicinsk behandlingsforløb.

Om tavshedspligt og om at indhente og videregive oplysninger

Sundhedspersoner har tavshedspligt om de oplysninger, de får adgang til under behandling af patienterne, herunder om helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger. Tavshedspligten gælder uanset om behandling foregår via telemedicin eller anden form for behandling.

Tavhedspligten gælder også uanset formen på oplysninger, eksempelvis tekster, billeder, prøvesvar osv.

Det skal sikres, at bestemmelserne om tavshedspligt og indhentning af helbredsoplysninger mv. i forbindelse med behandling er overholdt.

Se også kommunikation med patient.

Oplysninger relevante for det aktuelle behandlingsforløb

Som udgangspunkt vil relevant indhentning af helbredsoplysninger i forbindelse med brug af telemedicin være omfattet af patientens samtykke til den konkrete behandling.

Hvis patienten har givet informeret samtykke til behandling, herunder til inddragelse af telemedicin, indebærer det, at sundhedspersonen må indhente de helbredsoplysninger mv., som er relevante for det aktuelle behandlingsforløb.

Om at videregive oplysninger

Med patientens samtykke kan sundhedspersoner videregive oplysninger til andre sundhedspersoner om patientens helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger i forbindelse med behandling af patienten eller behandling af andre patienter.

Videregivelse af de nævnte oplysninger kan uden patientens samtykke ske, når:

Det er nødvendigt af hensyn til et aktuelt behandlingsforløb for patienten, og videregivelsen sker under hensyntagen til patientens interesse og behov.

Hvis andre ønsker helbredsoplysninger videregivet til andet formål end behandling, kræver det, at patienten har givet særskilt samtykke hertil. Andet formål kan eksempelvis være forskning.

Skabeloner til samtykke

Hvordan defineres behandling?

Efter sundhedsloven omfatter behandling:

  • undersøgelse
  • diagnosticering
  • sygdomsbehandling
  • fødselshjælp
  • genoptræning
  • sundhedsfaglig pleje
  • forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient.

Telemedicinsk behandling er omfattet af sundhedslovens behandlingsbegreb.

Kontakt

Center for Telemedicin

Olof Palmes Allé 36
8200 Aarhus N
Skriv til centeret

Juridisk kontor

Tina Leutholtz
Tlf. 2033 0891
Skriv til Tina i Juridisk kontor