Hvad er tobaksfri skoletid?

Alle ungdomsuddannelser har fra den 1. august 2021 indført tobaksfri skoletid. Tobaksfri skoletid agerer bindeled i en handleplan om, at alle ungdomsuddannelser skal være røgfri, hvilket blev godkendt i Folketinget d. 15 december 2020. Den nye lovgivning vedrørende røgfri skoletid omfatter ikke kun rygning, men alle tobaksvarer, e-cigaretter og nikotinprodukter.

Du kan selv læse mere om lovgivningen for røgfri skoletid her.

Målsætningen

Tobaksfri skoletid vil være med til at gøre op med tobaksvanerne, og skabe fremtidige generationer af røgfri unge, hvor max 5% af den voksne befolkning ryger. Indsatsen vil være med til at skabe flere gode leveår i de unges fremtid, samtidigt med at forbedre indlæringsevnen og den generelle trivsel og sundhed.

Baggrund

Det undrer nok ikke mange, at rygning er den forebyggelige enkeltfaktor, som har størst indflydelse på vores helbred. Endvidere ses rygning desværre igen at være i opgang, hvor det estimeres at 40 børn og unge starter med at ryge hver dag. Ligeledes ved vi, at mange unge også er begyndt at benytte andre former for tobak end cigaretter. Nikotinen i tobaksprodukter påvirker hukommelsen såvel som indlæringsevnen. Dette betyder, at tobak og uddannelse er en dårlig cocktail, hvor de unges hjerner heller ikke er færdigudviklet. Et tobaksfrit ungdomsmiljø kan altså gavne på flere måder end blot den generelle sundhed.

Inspiration

Hjerteforeningen har samlet en lang række erfaringer og informationer fra mange forskellige typer af ungdomsuddannelser, som kan bruges til inspiration, både før og under implementeringen af tobaksfri skoletid på din ungdomsuddannelse.

Her kan du se hjerteforeningens hjemmeside med inspiration til implementeringen.

Endvidere kan man finde inspiration til udformningen af politikker for røgfri skoletid, med eksempler fra forskellige ungdomsuddannelsesinstitutioner.

Læs mere om røgfri politikker.

Snus og andet røgfri tobak

Tobakspolitikken indbefatter ikke kun rygning. Politikken retter sig ligeledes mod snus og anden røgfrit tobak, hvor nikotin er til stede. Nikotin er et afhængighedsskabende og kræftfremkaldende stof i tobaksprodukter, hvorfor alle former for nikotin bør sidestilles med rygning.

Snus

Tobaksvaren som vi kalder for snus, har vundet indpas hos mange unge mennesker i Danmark. Måske har du dog hørt, at salg af snus er ulovligt herhjemme. Denne misforståelse skyldes, at det danske "snus" faktisk er tyggetobak, hvilket er mere groftskåret end det traditionelle snus. Ikke desto mindre er tyggetobak, ligesom snus, også skadeligt for dit helbred. Selvom man ikke kender det præcise omfang, så trækkes der sammenhænge til både mundhule-, spiserør og bugspytkirtelscancer.

Myter om snus

Det er efterhånden også blevet klart, at der florerer mange myter om snus, og at der generelt mangler viden om, hvordan det påvirker hjernen og kroppen. Til at imødekomme denne problematik, har flere regioner og udvalgte organisationer valgt at gå sammen i et projekt om, at mindske forbruget af snus blandt unge. 'Myter om snus' er et fagligt etableret projekt, som bidrager med viden og materialer således, at voksne bedre kan understøtte de unge til at blive fri for snus. Faktuelle informationer og materialer er frit tilgængeligt på myteromsnus.dk, og måske er det den inspiration som din ungdomsuddannelse mangler, for endeligt at blive tobaksfri.

Røgfrit tobak

Andre tobaksformer såsom e-cigaretter, vandpibe, opvarmet tobak og snuff anses også problematiske. Det anslås at 0,8% og 3% danskere henholdsvis bruger e-cigaretter og opvarmet tobak. Hvordan fordelingen ser ud for de andre tobaksformer, samt specifikt på ungdomsuddannelserne, er dog ikke nøjagtigt skitseret. Dette skyldes bl.a., at der hele tiden springer flere nye tobaksformer frem, hvor de skadelige virkninger, såvel som senfølgerne er ukendte. Det giver derfor god mening, at stoppe alle former for tobak, så det ene skadelige stof ikke blot overtager en andens plads.

Partnerskab for tobaksfri ungdomsuddannelser afholdte et online webinar d. 09/02-2020, hvor der blev delt ud af viden og erfaringer indenfor tobaksforebyggelsesområdet.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.