Indhentning af oplysninger betyder, at du selv foretager opslag i patientjournalen eller et andet system, der supplerer patientjournalen, og henter de oplysninger som du skal bruge.
Der er flere muligheder for selv at indhente journaloplysninger til brug for forskning, hvis visse betingelser er opfyldt. Muligheder og betingelser beskrives herunder:
Skriftligt samtykke fra patienten, jf. sundhedslovens § 42 d stk. 1
Det er vigtigt, at patienten er tydeligt informeret om, hvad vedkommende giver samtykke til. Det skal derfor fremgå af samtykkeerklæringen, hvad formålet er, hvilke oplysninger der indhentes og at samtykket altid kan trækkes tilbage m.v. Samtykket skal meddeles den autoriserede sundhedsperson, der indhenter oplysningerne og skal indføres i patientjournalen. Samtykket er gyldigt i 1 år efter det er givet.
Ansøgning om tilladelse til indhentning af oplysninger, jf. sundhedslovens § 46 stk. 5
Hvis du har fået en godkendelse fra en Videnskabsetisk Komité (VEK-godkendelse) eller fra Region Midtjylland til videregivelse af journaloplysninger (VID-godkendelse) i forbindelse med et forskningsprojekt, er der mulighed for at få tilladelse til selv at indhente oplysningerne i patientjournalen eller andre systemer, der supplerer patientjournalen. Tilladelsen gives af juridisk kontor i Region Midtjylland.
Ansøgningsskema kan findes i Del 4 om forskning i Opslag i patientjournaler og andre elektroniske patientsystemer, regional retningslinje. Det udfyldte skema sendes til: Regionssekretariatet Forskerindhentning (Funktionspostkasse) sammen med dokumentation for, at der er givet den nødvendige VEK- eller VID-godkendelse. Herefter tager juridisk kontor stilling til om de øvrige betingelser listet nedenfor er opfyldt.
Betingelser for at indhente journaloplysninger til forskning
Uanset om journaloplysningerne indhentes på baggrund af et patientsamtykke eller ved, at der ansøges om tilladelse til indhentningen på baggrund af en VEK- eller VID-godkendelse, så skal følgende betingelser være opfyldt:
- Du skal være en autoriseret sundhedsperson, der er ansat i sundhedsvæsenet.
- Forskningsprojektet skal gennemføres som led i din ansættelse i sundhedsvæsenet.
- Du skal være ansat i Region Midtjylland, idet forskere uden for regionen fortsat kun kan få videregivet oplysninger.
Det er endvidere muligt, at ansøge om, at en anden person, der efter lovgivningen er underlagt tavshedspligt og som er ansat i Region Midtjylland, kan yde teknisk bistand og indhente oplysningerne på vegne af den autoriserede sundhedsperson, der er ansvarlig for
forskningsprojektet. Der kan f.eks. være tale om en sekretær, medicinstuderende eller ph.d.-studerende.
Nærmere om ansættelseskravet
Der skal være en eksisterende berettiget adgang til MidtEPJ (og supplerende systemer) for selv at kunne få tilladelse til at indhente oplysningerne. Hvis en ekstern forsker skal have adgang til patientjournalen, er det et krav efter loven, at adgangen kan begrænses til de oplysninger som forskeren konkret har behov for at indhente til forskningsprojektet. Det er på nuværende tidspunkt ikke teknisk muligt. Eksterne forskere må derfor henvises til i stedet at få journaloplysninger videregivet fra de relevante afdelinger.
Indhentning til brug for kvalitetsprojekter, jf. sundhedslovens § 42d stk. 2, nr. 2
Der er nogle gange tvivl om, hvorvidt et projekt er forskning eller kvalitetsarbejde. Du kan læse nærmere om forskellen på forsknings- og kvalitetsprojekter her.
Det er muligt at indhente oplysninger til brug for kvalitetsprojekter:
- enten med patientens samtykke, hvor der stilles de samme krav til samtykket som beskrevet ovenfor ved forskningsprojekter.
- eller uden patientens samtykke, hvis hospitalsledelsen godkender projektet og giver tilladelse til, at oplysningerne kan indhentes i journalen.
Der gælder i øvrigt de samme betingelser om ansættelse ved Region Midtjylland mv som ved forskning for at en autoriseret sundhedsperson selv kan indhente oplysninger til kvalitetsprojekter eller gøre brug af teknisk bistand hertil.
Du kan læse mere og finde ansøgningsskema til kvalitetsprojekter i Del 3 om brug af journaloplysninger mv til kvalitetsprojekter i Opslag i patientjournaler og andre elektroniske patientsystemer, regional retningslinje