Puljen til ph.d.-projekter gives til lønmidler til videnskabeligt personale i forbindelse med ph.d.-projekter, herunder integrerede ph.d.-forløb.

Der kan uddeles delbeløb af det ansøgte beløb til forskningsfonden for at opnå den bedste samlede fordeling af forskningsfondens midler.

Medfinansiering

Der skal foreligge en betydelig medfinansiering fra minimum én anden part eller være ansøgt herom på ansøgningstidspunktet. Hvis forskningsprojektets samlede budget indeholder andre væsentlige poster udover lønmidler, kan lønmidlerne fuldt ud finansieres af Forskningsfonden.

Såfremt der ikke opnås betydelig medfinansiering fra anden side, så bortfalder bevillingen fra Forskningsfonden.

Medfinansieringen fra andre kan være til alle dele af det samlede budget for forskningsprojektet.

Rimeligheden i medfinansieringens størrelse vurderes ud fra forskningsprojektets samlede budget, karakteren af budgetposterne og de øvrige kilder til finansiering.

Hvem kan ansøge?

  • Personer der udfører forskning inden for sundhedsområdet i Region Midtjylland
  • Ph.d.-projektet skal udføres helt eller delvist på, og med involvering af, en enhed i Region Midtjylland. (Det tidligere krav om at have minimum en deltidsansættelse i regionen er dermed bortfaldet).
  • Ansøger skal være den der aflønnes af bevillingen.
  • Der kan kun indsendes én ansøgning pr. person pr. ansøgningsrunde.
  • Ansøger skal som minimum være i besiddelse af en kandidatuddannelse eller anden uddannelse på samme niveau eller afslutte en sådan inden for et år fra støttetidspunktet. Ansøgere til integrerede ph.d.-forløb kan også søge midler fra fonden. Midlerne må dog først tages i brug, når ansøger er blevet godkendt til det integrerede ph.d.-forløb af universitetet.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Ansøgningen skal opfylde de kravspecifikationer, der angives under indtastningen i det elektroniske ansøgningssystem. Grænsen for antallet af anslag til rådighed fremgår af det elektroniske ansøgningsskema.

Ansøgningen skal blandt andet indeholde:

  • Kort projektbeskrivelse på dansk, maksimalt 2.400 tegn.
  • Projektbeskrivelse maksimalt 19.200 tegn:
    • Referenceliste er ikke inkluderet i det maksimale antal tegn.
    • Beskrivelsen må være på dansk eller engelsk.
  • Vejleders digitale godkendelse af støtte til projektet.
  • Ledelsens digitale godkendelse af støtte til projektet (herunder accept af økonomisk ansvar).
  • CV for ansøger, maksimalt 4.800 tegn.
  • Beskrivelse af hidtidige forskningsaktiviteter inklusive eventuelle publikationer maksimalt 2.400 tegn.
  • Ansøger skal redegøre for hvilke tilladelser dataindsamlingen fordrer samt om projektet kræver godkendelse fra Videnskabsetisk Komité.

Ansøgeren skal udarbejde et budget i det elektroniske ansøgningssystem (efond), der dækker hele projektperioden, og giver et samlet overblik over projektets finansiering. Beslægtede budgetposter må gerne samles i én budgetpost for at give et bedre overblik over budgettet, så længe det fortsat giver et retvisende overblik over udgifterne.

Lønudgifter kan omfatte alle udgifter, herunder også ansættelsesstedets udgifter til pension, feriegodtgørelse, barselspulje mv. Det anbefales, at ansættelsesstedets lønafdeling kontaktes.

Lønomkostningen kan fremskrives med op til 3 procent pr. år.

Under feltet "detaljer" i budgetskemaet i efond skal beskæftigelsesdecimalen (andele af årsværk) eller antallet af måneder specificeres.

Der findes et hjælpeskema til budgetlægning her.

Ekstra materiale – materiale ud over det der kræves i det elektroniske ansøgningssystem inddrages ikke i bedømmelsen, ligesom eftersendt materiale heller ikke indgår.

Filer skal kun vedhæftes, hvis de er meget vigtige for forståelsen af ansøgningens indhold. Det kan eksempelvis være en tabel eller figur, som illustrerer vigtige processer. Vedhæftning af irrelevante filer (som fx anbefalinger) kan medføre, at ansøgningen afvises administrativt.

Ansøgninger, der ikke lever op til formkravene, bliver afvist administrativt.

Ansøgningsprocedure

Inden udarbejdelse af en ansøgning opfordres potentielle ansøgere til at kontakte den øverste ledelse på det hospital eller den enhed i Region Midtjylland, hvor forskningen forventes at foregå, for at afdække, hvorvidt forskningsprojektet er af en sådan karakter, at ledelsen ønsker at prioritere projektet. Ansøgningen udarbejdes i dialog mellem ansøgeren og dennes ledelse.

Ansøgninger til forskningsfonden indsendes via det elektroniske ansøgningssystem efond: https://www.efond.dk/ansogning/index2.php?fondnr=63 

Fristen for at indsende ansøgninger ligger i september hvert år. Se Forskningsfondens hjemmeside for den aktuelle dato samt klokkeslæt.

Kun ansøgninger, der til fulde opfylder kravene til ansøgningen, vil blive sendt til bedømmelse.

Bedømmelsesprocedure inkl. hospitalets/enhedens forpligtelser

Ansøgningerne vurderes i første omgang af ledelsen på det hospital eller den enhed i  Region Midtjylland, hvor forskningen finder sted.

Hospitalerne/enhederne modtager ansøgningerne fra Forskningsfondens administration eller tildeles adgang til disse via efond kort efter ansøgningsfristen i september.

Hospitalerne/enhederne har to forpligtelser i forbindelse med behandlingen af ansøgningerne:

  1. sikring af at ansøgningerne lever op til kravene til formalia, herunder kravet om medfinansiering
  2. vurdering af, hvilke ansøgninger der skal sendes videre til bedømmelse i Stipendieudvalget.

Fortolkningen af kravet om medfinansiering er beskrevet tidligere i administrationsgrundlaget. Yderligere skal enhederne sikre, at alle de kravspecifikationer der fremgår af det elektroniske ansøgningssystem opfyldes, herunder korrekt angivelse af periode for brug af bevillingen, ledelsens støtte til forskningen, fyldestgørende og forståeligt budget mv.

Vurderingen og udvælgelsen af hvilke ansøgninger, der skal sendes videre til bedømmelse i Stipendieudvalget, skal være begrundet i Region Midtjyllands strategi for forskning på sundhedsområdet og i hospitalets/enhedens forskningsstrategi/forskningsprofil. Eneste andet kriterium for ledelsernes vurdering er den videnskabelige kvalitet af ansøgningen og projektet, herunder muligheden for at gennemføre projektet.

Ledelserne meddeler ansøgerne, hvis deres projekt ikke sendes til bedømmelse i Stipendieudvalget.

Ledelserne opfordres til at være realistiske i forhold til det antal ansøgninger, der skal indgå i det samlede ansøgerfelt, og den samlede sum, der ansøges om. De indsendte ansøgninger behandles som sidestillede.

Hospitalerne/Enhederne skal senest ca. tre uger efter ansøgningsfristen meddele Forskningsfondens administration, hvilke ansøgninger der ønskes behandlet i Stipendieudvalget. Den eksakte dato oplyses, når opslaget om Forskningsfonden annonceres pr. mail til hospitalerne/enhederne. Der vil inden den omtalte dato i begrænset omfang være mulighed for at foretage ændringer i ansøgninger på forespørgsel fra hospitalet/enheden. Herefter bedømmes ansøgningerne af Stipendieudvalget.

Stipendieudvalget

Ansøgninger om ph.d.-projekter bedømmes af Stipendieudvalget. Stipendieudvalgets opgave er at foretage bedømmelse og prioritering af ansøgningerne. På baggrund af det samlede ansøgerfelt og beløb til uddeling træffes beslutning om, hvilke ansøgninger der tildeles støtte.

Stipendieudvalgets sammensætning kan ses her

Bedømmelseskriterier

Ved vurdering af ansøgninger indgår følgende overordnede bedømmelseskriterier:

  • Forskningens videnskabelige kvalitet.

Forskningens design og metode skal have en kvalitet, der svarer til universitært niveau, og skal opfylde kvalitetsstandarderne inden for det forskningsområde projektet vedrører.

  • Forskningens relevans for sundhedsområdet i Region Midtjylland.

Resultaterne fra forskningen skal forventes at kunne anvendes på sundhedsområdet i Region Midtjylland.

  • Forskningens mulighed for at blive gennemført.

Her vurderes det, om der er afsat tilstrækkelige ressourcer, herunder tidsmæssige ressourcer til gennemførelse af forskningen, om der er tilstrækkelig mulighed for inklusion af patienter og/eller mulighed for adgang til data, om der er ledelsesmæssig opbakning til projektet, samt om der er tilstrækkelig vejledning/sparring.

  • Forskningens resultat.

Forskningen skal kunne bidrage med ny og relevant viden til det givne forskningsområde.

Yderligere skal Stipendieudvalget inddrage følgende i deres bedømmelser og i prioriteringen:

  • Nye og for Region Midtjylland strategisk vigtige forskningsområder prioriteres højt. Herunder emner fra regionens Strategi for forskning på sundhedsområdet, Sundheds- og Hospitalsplan, emner med nationalt fokus og emner, hvor Region Midtjylland har en særlig national status.
  • Forskning, der går på tværs af hospitaler og enheder i Region Midtjylland, prioriteres højt.
  • Innovative og videnskabeligt banebrydende tiltag prioriteres højt.

Regler ved tilsagn om støtte

  • Støtte udbetales som et samlet beløb til den enhed i Region Midtjylland, forskningsprojektet er tilknyttet.
  • Der udbetales udelukkende midler fremadrettet. Det vil sige, at midler tidligst kan bruges pr. 1. januar efterfølgende år.
  • Bevillingen skal bruges i den periode, der er angivet i ansøgningsskemaet. Hvis bevillingen ikke kan benyttes i den angivne periode, skal bevillingen som udgangspunkt tilbagebetales til Forskningsfonden.
  • Hvis bevillingen ikke kan benyttes i den angivne periode, skal bevillingen som udgangspunkt tilbagebetales til forskningsfonden. Der kan dog være særlige omstændigheder (herunder graviditet), hvor der kan gives tilladelse til at ændre perioden. I så fald SKAL ansøger kontakte Forskningsfondens administration INDEN den angivne periodes start for tilladelse til at ændre perioden.
    Overtrædes dette vil bevillingen blive krævet tilbagebetalt.
  • Ved ændringer i projektet skal Forskningsfondens administration informeres om ændringerne, INDEN disse finder sted. Ved ændringer af betydelig karakter så som ændring i sammensætningen af forskere, ændring i forskningsprojektets tidsplan eller ændring af formål eller set-up kan Forskningsfonden kræve det bevilligede beløb eller dele heraf tilbagebetalt. Ved forespørgsler om ændringer mv., der ikke på baggrund af dette administrationsgrundlag eller præcedens kan besvares af Forskningsfondens administration, indhenter administrationen rådgivning fra de relevante medlemmer af Stipendieudvalget fra Aarhus Universitet.

Afrapportering

Ved tilsagn om støtte stilles som forudsætning, at der senest 1 måned efter bevillingsperiodens ophør indsendes en afrapportering til Forskningsfonden via det elektroniske ansøgningssystem.  Afrapporteringen skal bl.a. indeholde:

  • et regnskab for brug af bevillingen. Det skal fremgå, hvor stor en del af bevillingen fra Forskningsfonden, der er brugt samt størrelsen af eventuelle ubrugte midler fra fonden,
  • en beskrivelse af det forskningsmæssige udbytte i den periode bevillingen fra Forskningsfonden er benyttet
  • en udfyldt underskriftserklæring, som dokumentation for, at bevillingen udelukkende er brugt til løn til bevillingsmodtageren.

Såfremt afrapporteringen udebliver, kan Forskningsfonden kræve bevillingen tilbagebetalt.

Restmidler skal tilbagebetales til Forskningsfonden.

Forskningsfondens administration udarbejder årligt en rapport, som beskriver fondens virksomhed, samt hvilke projekter og forskere der har modtaget støtte i årets løb. Rapporten er tilgængelig på Forskningsfondens hjemmeside.