Seniorstipendier gives til seniore forskere til lønmidler til frikøb fra normalt arbejde med henblik på fuldtidsforskning. Stipendiet dækker 50 % af ansættelsesstedets udgifter til fast løn og evt. pensionsbidrag for maksimalt 3 måneders fuldtidsbeskæftigelse. De øvrige 50 % af udgifterne til frikøbet skal komme fra ansættelsesstedet. Ansættelsesstedet må dog gerne dække denne udgift ved hjælp af andre fonde. Frikøbsperioden kan fordeles over en længere periode end 3 måneder, hvor der bedrives deltidsforskning, dog dækker stipendiet stadig kun 50 % af udgifterne til frikøbet og de øvrige 50 % skal finansieres af ansættelsesstedet.

Seniorstipendier gives også til lønmidler til udlandsophold i en periode på 1 – 3 måneder med henblik på erhvervelse af ekspertise til brug ved forskning eller med forskningssamarbejde med udenlandsk institution for øje. I dette tilfælde dækker stipendiet 100 % af udgifterne til løn og eventuelt pensionsbidrag for den udsendte forsker.

Forskningsmidlerne tildeles ikke til almindelige vejledningsopgaver.

Ansøgningsprocedure

Ansøgninger til seniorstipendier indsendes via det elektroniske ansøgningssystem efond: https://www.efond.dk/ansogning/index2.php?fondnr=63 

Fristen for at indsende ansøgninger ligger i september hvert år. Se Forskningsfondens hjemmeside for den aktuelle dato samt klokkeslæt. Kun ansøgninger, der til fulde opfylder kravene til ansøgningen, vil blive sendt til bedømmelse.

Hvem kan ansøge?

  • Personer der udfører forskning inden for sundhedsområdet i Region Midtjylland
  • Ansøger skal som minimum have en deltidsansættelse på et hospital eller en enhed i Region Midtjylland.
  • Stipendiemodtager skal selv ansøge Forskningsfonden.
  • Ansøgeren skal have forskningserfaring ud over afsluttet ph.d.-projekt.
  • Ansøgeren skal kunne dokumentere betydelig forskningserfaring og skal inden for de seneste år have bedrevet forskningsaktiviteter.
  • Ansøger skal have publiceret mindst én peer reviewed artikel.
  • En ansøger må kun søge lønmidler i én ansøgning pr. ansøgningsrunde.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Ansøgningen skal opfylde de kravspecifikationer der angives under indtastningen i det elektroniske ansøgningssystem. Grænsen for antallet af anslag til rådighed fremgår af det elektroniske ansøgningsskema.

Ansøgningen skal blandt andet indeholde:

  • Kort beskrivelse af de forventede aktiviteter der ønskes udført i stipendieperioden på dansk, maksimalt 2.400 tegn.
  • Længere beskrivelse af de forventede aktiviteter i stipendieperioden maksimalt 9.600 tegn. På dansk eller engelsk.
  • Ledelsens digitale godkendelse af støtte til projektet (herunder accept af økonomisk ansvar).
  • CV for ansøger maksimalt 4.800 tegn.
  • Publikationsliste med maksimalt 10 publikationer. På publikationslisten ønskes seneste publikationer og publikationer relevante for ansøgningen opprioriteret.
  • Ansøger skal redegøre for hvilke tilladelser dataindsamlingen fordrer samt om projektet kræver godkendelse fra Videnskabsetisk Komité.

Ansøgeren skal udarbejde et budget i det elektroniske ansøgningssystem (efond), der dækker hele projektperioden, og giver et samlet overblik over stillingens finansiering. Beslægtede budgetposter må gerne samles i én budgetpost for at give et bedre overblik over budgettet, så længe det fortsat giver et retvisende overblik over udgifterne.

Lønudgifter kan omfatte alle udgifter, herunder også ansættelsesstedets udgifter til pension, feriegodtgørelse, barselspulje mv. Det anbefales, at ansættelsesstedets lønafdeling kontaktes.

Lønomkostningen kan fremskrives med op til 3 procent pr. år.

Under feltet "detaljer" i budgetskemaet i efond skal beskæftigelsesdecimalen (andele af årsværk) eller antallet af måneder specificeres.

Der findes et hjælpeskema til budgetlægning her.

Ekstra materiale – materiale ud over det der kræves i det elektroniske ansøgningssystem -  inddrages ikke i bedømmelsen, ligesom eftersendt materiale heller ikke indgår.

Filer skal kun vedhæftes, hvis de er meget vigtige for forståelsen af ansøgningens indhold. Det kan eksempelvis være en tabel eller figur, som illustrerer vigtige processer. Vedhæftning af irrelevante filer (som fx anbefalinger) kan medføre, at ansøgningen afvises administrativt.

Ansøgninger, der ikke lever op til formkravene, bliver afvist administrativt.

Bedømmelsesprocedure

Ansøgninger om seniorstipendier bedømmes af Prioriteringsudvalget. Prioriteringsudvalgets opgave er at foretage bedømmelse og prioritering af ansøgningerne og træffe beslutning om, der gives støtte eller ej til de enkelte ansøgninger.

Prioriteringsudvalgets sammensætning kan ses her.

Bedømmelseskriterier for seniorstipendier

Ved vurdering af ansøgningerne indgår følgende bedømmelseskriterier:

  • Forskningens videnskabelige kvalitet.
  • Forskningsprojektets eller forskningsprogrammets mulighed for at blive gennemført. Overordnet indtryk af om der er afsat tilstrækkelige ressourcer, herunder om der er ledelsesmæssig opbakning, om der er tilstrækkelig mulighed for inklusion af patienter og/eller mulighed for adgang til data, om der er tilstrækkelige økonomiske og personalemæssige ressourcer, samt om der er tilstrækkelig vejledning/sparring.
  • Ansøgers forskningserfaring og forskningspotentiale f.eks. udgivelse af videnskabelige artikler og forskningsaktiviteter. Herunder er det et krav at ansøger kan dokumentere betydelig forskningserfaring.
  • Forskningsemnets relevans for sundhedsområdet i Region Midtjylland. Resultaterne skal forventes at have relevans for sundhedsområdet i Region Midtjylland.
  • Hvorvidt ansøger har et reelt behov for frikøbet.
  • Ansøgninger, der går på tværs af hospitaler og enheder i Midtjylland eller har et tværfagligt indhold, prioriteres højt.

Regler ved tilsagn om støtte

  • Stipendiet skal bruges i den periode, der er angivet i ansøgningsskemaet. Hvis stipendiet ikke kan benyttes i den angivne periode, skal det som udgangspunkt tilbagebetales til Forskningsfonden. Der kan dog være særlige omstændigheder (herunder graviditet), hvor der kan gives tilladelse til at ændre perioden. I så fald skal stipendiemodtageren kontakte Forskningsfondens administration inden den angivne startdato for tilladelse til at ændre perioden
  • Der udbetales udelukkende midler fremadrettet. Det vil sige, at midler tidligst kan bruges pr. 1. januar efterfølgende år.
  • Ved ændringer i projektet skal Forskningsfondens administration informeres om ændringerne inden disse finder sted. Ved ændringer af betydelig karakter så som ændring i sammensætningen af forskere, ændring i forskningsprojektets tidsplan eller ændring af formål eller set-up kan Forskningsfonden kræve det bevilligede beløb eller dele heraf tilbagebetalt. Ved forespørgsler om ændringer mv., der ikke på baggrund af dette administrationsgrundlag eller præcedens kan besvares af Forskningsfondens administration, indhenter administrationen rådgivning fra de relevante medlemmer af Stipendieudvalget.

Afrapportering

Ved tilsagn om støtte stilles som forudsætning, at der senest 1 måned efter bevillingsperiodens ophør indsendes en afrapportering til Forskningsfonden via det elektroniske ansøgningssystem.

Afrapporteringen skal bl.a. indeholde:

  • et regnskab for brug af bevillingen. Det skal fremgå, hvor stor en del af bevillingen fra Forskningsfonden, der er brugt samt størrelsen af eventuelle ubrugte midler fra fonden,
  • en beskrivelse af det forskningsmæssige udbytte i den periode bevillingen fra Forskningsfonden er benyttet
  • en udfyldt underskriftserklæring, som dokumentation for, at bevillingen udelukkende er brugt til løn til bevillingsmodtageren.

Såfremt afrapporteringen udebliver, kan Forskningsfonden kræve bevillingen tilbagebetalt.

Ubrugte midler skal tilbagebetales til Forskningsfonden.

Forskningsfondens administration udarbejder årligt en rapport, som beskriver fondens virksomhed, samt hvilke projekter og forskere der har modtaget støtte i årets løb. Rapporten er tilgængelig på Forskningsfondens hjemmeside.