Reaktiv tilgang til patientsikkerhed – safety 1

For regionens hospitaler, Psykiatri og Socialområde er det vigtigt at reagere, hvis der er noget, der udsætter patienterne for risiko eller farer. Det er derfor vigtigt at reagere på viden om dette, eksempelvist fra utilsigtede hændelser, patientklager eller anden viden, som har betydning for patientsikkerheden.

Region Midtjylland har en retningslinje, som skal følges af alle ansatte i regionen, hvis der er mistanke om noget, der påvirker patientsikkerheden.

Find retningslinjen i e-Dok.

Utilsigtedes hændelser udgør en vigtig kilde, og der er en særlig metode i analysen og den opfølgning og reaktion og fremtidig forebyggelse.

læse mere om rapportering af utilsigtede hændelser på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

Rapportering af utilsigtede hændelser skal udelukkende danne grundlag for læring, og skal dermed bruges til at undersøge hvilke overordnede forhold (IT-systemer, arbejdsgange, samarbejdsrelationer m.m.), der ligger til grund for den utilsigtede hændelse.

Læs mere om reaktive analysemetoder:

Proaktiv tilgang til patientsikkerhed – safety 2

Regionens hospitaler, Psykiatri og Socialområde anvender forskellige metoder og tilgange i arbejdet med patientsikkerhed – også inden der fx sker en utilsigtet hændelse. Blandt disse metoder er f.eks. patientsikkerhedsrunder, som har til formål at identificere forbedringspotentialer i arbejdsgange og lignende.

Det kan også ske ved at undersøge førstehåndsindtryk og identificerer hvad der går godt, og hvad der skaber forstyrrelser og barrierer ved at invitere patienter, pårørende og borgere ind i en afdeling og se sundhedssystemet igennem deres øjne.

Læs mere om metoderne:

Kontakt

Regional risikomanager

Lone Flarup
Mail: lone.flarup@stab.rm.dk

Regional risikomanager

Ann Sønderdahl
Mail: ansond@rm.dk