Den korte version

Hvad er handler det om?

Smertescore er en PRO-løsning udviklet til at overvåge smerter hos børn efter operationer. Forældrene besvarer et digitalt spørgeskema, som hospitalet bruger til at vurdere og justere børnenes smertebehandling.

Hvorfor er det vigtigt?

Data fra PRO-løsningen har vist, at nogle børn havde mere ondt efter operationer end først antaget. På baggrund af denne information har afdelingen justeret smerteplanerne, hvilket har ført til bedre smertedækning og mindre ubehag for børnene.
Derudover giver løsningen forældrene tryghed efter udskrivelsen, da sygeplejerskerne kan følge barnets tilstand i hjemmet.

Billede af barn der ligger syg i sengen
Foto: Colourbox

15.11.2024

 

På ’Forberedelse og Opvågning’, Aarhus Universitetshospital udskrives børn ofte samme dag, som de har gennemgået et kirurgisk indgreb. Dermed er det forældrenes opgave at give den rette mængde smertestillende medicin i hjemmet, så barnet har mindst muligt ondt i dagene efter operationen.

Grundig postoperativ information kombineret med en PRO-løsning sikrer, at forældrene føler sig trygge ved opgaven og gør det muligt for sygeplejerskerne at få indblik i barnets tilstand efter udskrivelsen.

Sygeplejerskens forlængede arm

Med sig fra hospitalet får forældrene en smerteplan, der viser, hvornår og hvor meget smertestillende medicin, barnet skal have. Derudover bliver forældrene instrueret i at besvare et digitalt spørgeskema tre gange dagligt, så længe de vurderer, barnet har ondt.

Spørgeskemaet er en del af PRO-løsningen ’Smertescore’, der er udviklet for at få indblik i, om børnene er tilstrækkeligt smertedækket efter deres operation.

- Løsningen er en god måde at monitorere patienterne på, og det er en måde at give forældrene en indgang til hospitalet, efter barnet er udskrevet, siger Karen Arnt Krøyer, der er sygeplejerske på afdelingen.

Data der gør en forskel

Sygeplejerskerne gennemgår hver dag de indkomne svar og ringer til de familier, hvor der er behov for at justere smertebehandlingen.

- Forældrenes svar giver os et vigtigt indblik i, hvordan børnene har det, når de kommer hjem. Langt størstedelen oplever, at smerteplanen virker, og at barnet ikke har ondt. Men spørgeskemaet har også været med til at identificere grupper af børn, der havde rigtig ondt derhjemme – også mere end forventet, bl.a. børn der var opereret for skelen, fortæller Karen Arnt Krøyer.

På baggrund af data fra PRO-løsningen har afdelingen justeret smerteplanerne. Dermed oplever børnene nu mindre smerte efter operationen, og deres forældre har i mindre grad behov for kontakt efter udskrivelsen.

Er du interesseret, kan du læse mere om PRO-løsningen her.

Vil du vide mere?

Kontakt PRO-konsulent 

Anne Treschow Phillipsen

Tlf. 3034 0874

annphi@rm.dk