Der er mange digitale projekter og indsatser i øjeblikket, som det kan være svært at skille ad fra hinanden. Så hvad er det nye ved Samblik, kan du med rette spørge, hvis du er ansat i almen praksis, på hospitalet eller i fx den kommunale hjemmepleje?
Fordele for almen praksis
- et samlet hurtigt overblik over diabetes relevante kontakter med hhv. hospital, almen praksis (fx årskontroller), fodterapeut og øjenlæge. Almen praksis har en tovholder funktion, hvilket gør dette overblik meget værdifuldt for dem.
- et samlet overblik over de kliniske målinger der er foretaget ved både hospital og i egen praksis
- visualisering af sammenhæng imellem kliniske værdier fx HbA1c og diabetes relateret medicin (givet til patienten) i et historisk perspektiv. Dette overblik har almen praksis ikke i dag og kan bidrage med indsigter om afprøvet medicins effekt.
- et fælles overblik som deles imellem behandlere i almen praksis, på hospitalet og ved kommunen – dvs. hvis almen praksis ringer til en endokrinolog på hospitalet efter rådgivning, så har de samme overblik og udgangspunkt for samtalen, hvilket kan opkvalificere rådgivningen og mindske fejl. Det sammen gælder i fht. almen praksis' kontakt med hjemmesygeplejerske ved kommunen.
- patientens behandlingsmål fremgår tydeligt og det fremgår hvornår og hvem der har besluttet det (i dag er det enten patienten der bærer denne information eller det står i en korrespondance tekst imellem almen praksis, hospitalet og kommune ).
Fordele for hospitalsansatte
- et samlet overblik over diabetes relevante kontakter med hhv. hospital, almen praksis, fodterapeut og øjenlæger. Patientens kontakter med almen praksis, fodterapeut og øjenlæge har de ikke adgang til på nuværende tidspunkt.
Her følger nogle udtalelser fra endokrinologer, som illustrerer problemer med manglende overblik:
"Det fungerer godt "in-house " altså inden for systemet (=e-jounalen), men der er ikke noget overblik på tværs."
"Vi har virkelig svært ved at få indsigt fra almen praksis. Vi er nødt til at stole på hvad patienten siger"
"I overleveringen i dag, falder patienten lidt mellem to stole"
- et samlet overblik over de kliniske målinger der er foretaget ved både hospital og i egen praksis (hospitalet har ikke adgang til alle målinger foretaget ved almen praksis, så Samblik sikrer at data bliver mere komplet).
- et fælles overblik som deles imellem behandlere i almen praksis, på hospitalet og ved kommunen – dvs. hvis almen praksis ringer til en endokrinolog på hospitalet efter rådgivning, så har de samme overblik og udgangspunkt for samtalen, hvilket kan opkvalificere rådgivningen og mindske fejl.
- ændring af behandlingsmål fremgår tydeligt og det fremgår hvornår og hvem der har besluttet det (i dag er det enten patienten der bærer denne information eller det står i en korrespondance tekst imellem almen praksis, hospitalet og kommune).
Fordele for ansatte i kommunen
Generelt har behandlere (inkl. hjemmesygeplejersker) ingen strukturerede oplysninger på patienter hverken fra hospital eller almen praksis – de har udelukkende informationer fra korrespondance tekster (oftest afsendt fra almen praksis) eller informationer fra patienten selv/fra pårørende.
Behandlere i kommunerne kan ikke ændre behandlingsmålene i Samblik (det kan udelukkende hospital og almen praksis).
Her følger udtalelser fra hjemmesygeplejersker fra kommunen:
"Det, som springer mest i øjnene, er den manglende indsigt i data"
"Jeg har ikke indsigt i diagnoser på forhånd – det er patienten selv der oplyser diagnoser.
Nogle patienter nævner ikke deres diabetes, fordi de ikke føler sig syge af det"
"Patienten har ikke styr på målene (=behandlingsmålene) og jeg kender dem ikke"
- et samlet overblik over de kliniske målinger samt behandlingsmål - der er foretaget og sat ved både hospital og ved almen praksis.
Behandlere i kommunen har på nuværende tidspunkt ikke adgang til disse data. Hjemmesygeplejerskerne får med denne basis-viden et styrket udgangspunkt for at vurdere patientens tilstand – fx er patienten langt fra behandlingsmålet, og skal hjemmesygeplejersken reagere på en akut forværring, ol.
- et fælles overblik som deles imellem behandlere i almen praksis og ved kommunen – dvs. når en almen praksis beder en hjemmesygeplejerske besøge en patient for at fortage målinger, så giver Samblik hjemmesygeplejersken og almen praksis det samme overblik over patienten. Det kan tænkes at lette kommunikationen imellem almen praksis og hjemmesygeplejersken, som ofte foregår igennem korrespondance tekster.
- et samlet overblik over diabetes relevante kontakter med hhv. hospital, almen praksis (fx årskontroller), fodterapeut og øjenlæger.
Det er en helt ny information for behandlere i kommunen – som vil give et hurtigt overblik over patientens forløb.