Hjemmemonitorering med PRO

Der har de seneste år været stigende efterspørgsel på løsninger, der tilbyder hjemmemonitorering til forskellige patientgrupper. Det er dog stadig usikkert, hvordan overgangen fra traditionelle ambulante hospitalsbesøg til mere hjemmemonitorering påvirker kliniske data, patientoplevelsen og forbruget af sundhedsydelser.

Brugen af patientrapporterede oplysninger (PRO) er foreslået som en metode til at forbedre ambulant opfølgning hjemmefra ved systematisk at registrere patientens symptombyrde, støtte kommunikation mellem patient og læge og skabe et mere fleksibelt patientforløb.

Dette ph.d.-projekt har undersøgt flere aspekter ved brugen af en PRO-baseret ambulant opfølgning for patienter med kronisk nyresygdom.

4 delstudier

PhD projektet bestod af 4 delstudier:

  1. Et valideringsstudie, hvor formålet var at undersøge anvendeligheden, pålideligheden og reproducerbarhed af det kliniske spørgeskema, som patienterne svarede på som en del af det ambulante opfølgningsforløb.

    Patienter er tilfredse med spørgeskemaer om deres helbred 

  2. Interviewundersøgelse med patienternes perspektiver på at udfylde elektroniske spørgeskemaer som en del af et ambulant forløb og erfaring med at blive fulgt hjemmefra fremfor de traditionelle fremmøde konsultationer på hospitalet.

    Hvad synes patienterne om PRO?

  3. Procesevaluering, hvor vi så på, hvordan de sundhedsprofessionelle og patienterne tilgik de digitale systemer, og hvordan data fra spørgeskemaerne kom i spil i konsultationerne. De sundhedsprofessionelles perspektiver på at anvende PRO som en del af patienternes kontakt blev også undersøgt.

    Effektiv hjemmeopfølgning - ny procesevaluering viser vejen 

  4. Et klinisk studie, hvor vi randomiserede patienterne i tre grupper.
    En gruppe blev tilbudt behovstyret opfølgning, hvor klinikere ud fra spørgeskemadata, blodprøver og måledata screenede patienter og vurderede om de havde behov for kontakt.
    En anden gruppe blev fulgt med telefonkonsultationer og spørgeskemaer, hvor svarene fra spørgeskemaet målrettede samtalen. Den tredje gruppe kom ind på hospitalet til ambulant kontrol som vanligt.
    Vi målte på behandlingskvaliteten ud fra kliniske parametre, ressourceforbruget og patientrapporteret data såsom livskvalitet og sygdomsopfattelse, men også tillid, tryghed og tilfredshed med det ambulante forløb blev inddraget i analyserne.


    Ny viden om hjemmemonitorering kan bidrage til mere fleksibel behandling af patienter med kronisk nyresygdom 

Resultater

Resultaterne viste at det var sikkert at følge patienterne mere hjemmefra. Det lykkes at reducere antallet af hospitalsbesøg uden at påvirke patienternes livskvalitet, sygdomsopfattelse eller tryghed og tilfredshed. Dog er det vigtigt at have øget opmærksomhed på udviklingen af patienternes sygdomsprogression.

Fakta

Projektet udgik fra AmbuFlex, Center for Patientrapportrede Oplysninger, Regionshospitalet Gødstrup og Nyresygdomme, Aarhus Universitetshospital i samarbejde med de Nyremedicinske klinikker i Viborg og Gødstrup.

Tidsramme:

01.01.2019-01.10.2024

Projektstøtte:

Projektet blev støttet af Karen Elise Jensen Fonden, Trygfonden, Helsefonden og Region Midt

Vejledere:

  • Professor Annette de Thurah, MPH, PhD
    Department of Rheumatology, Aarhus University Hospital, Denmark
    Department of Clinical Medicine, Aarhus University, Denmark

  • Professor Per Ramløv Ivarsen, MD, PhD
    Department of Renal Medicine, Aarhus University Hospital, Denmark
    Department of Clinical Medicine, Aarhus University, Denmark

  • Professor Derek Kyte, PhD, MCSP, MMACP, FHEA
    School of Allied Health and Community.
    University of Worcester, UK

  • Professor Niels Henrik Hjollund, MD PhD
    Centre for Patient-reported outcomes, AmbuFlex, Gødstrup Hospital
    Department of Clinical Epidemiology, Aarhus University Hospital, Denmark.

Publicerede artikler

Remote symptom monitoring with patient-reported outcome measures in outpatients with chronic kidney disease (PROKID): a multicentre randomised controlled non-inferiority study

Grove BE, Schougaard LMV, Mose F, Randers E, Hjollund NHI, Ivarsen P, de Thurah A.

Clinical Kidney Journal , 2024, vol. 17, no. 7, sfae176

Remote Symptom Monitoring Using Patient-Reported Outcomes in Patients With Chronic Kidney Disease: Process Evaluation of a Randomized Controlled Trial

Grove BE, de Thurah A, Ivarsen P, Kvisgaard AK, Hjollund NH, Grytnes R, Schougaard LMV

JMIR Form Res 2024;8:e48173

 

Remote follow-up based on patient-reported outcomes in patients with chronic kidney disease: A qualitative study of patient perspectives

Grove BE, Schougaard LMV, Ivarsen PR, Hjollund NH, de Thurah A, Trillingsgaard C

PLoS ONE 18(2): e0281393

 

Patient-reported outcome measures for clinical decision-making in outpatient follow-up: validity and reliability of a renal disease questionnaire

Grove BE, Schougaard LMV, Ivarsen PR, Kyte D, Hjollund NH, de Thurah A.

J Patient Rep Outcomes. 2021 Oct 16;5(1):107.

 

Remote follow-up using patient-reported outcome measures in patients with chronic kidney disease: the PROKID study - study protocol for a non-inferiority pragmatic randomised controlled trial

Grove BE, Ivarsen P, de Thurah A, Schougaard LM, Kyte D, Hjøllund NH.

BMC Health Serv Res. 2019 Sep 4;19(1):631.