Du kan læse om tutor-funktionen, de tilknyttede krav og ansøge om godkendelse på følgende link: www.videreuddannelsen-nord.dk

Eller find yderligere information på sundhed.dk

Uddannelseslægens fravær

PLO, vil kunne besvare henvendelser fra tutorlæger om arbejdsgivermæssige problemstillinger i relation til ansættelse af uddannelseslæger og hvis der er arbejdsgiverrelaterede spørgsmål under ansættelsen.

Vedr. ansøgningsproces i forbindelse med dagpenge ved sygdom og barsel

Følgende er uddrag fra PLA's hjemmeside, som måske kan 
være til inspiration (vær opmærksom på, at satserne er fra 2007).

Dagpengerefusion ved graviditet, barsel og adoption.

Dagpengerefusion ved sygdom.

Formalia vedr. sygdom:

Praksis har følgende opgave ved sygdom:

For alle dele i speciallægeuddannelsen gælder, at fravær over 10% vil medføre at ansættelsen skal forlænges efter nærmere aftale med den almenmedicinske uddannelseskoordinator og Sekretariatet for Sundhedsuddannelser. Det svarer ca. til maksimalt fravær på 18 dage i en 6 måneders ansættelse.

Der gælder de almindelige arbejdsmarkedsregler i forhold til fravær. Det betyder, at hvis den uddannelsessøgende læge melder sig syg fredag og rask igen onsdag, tæller både fredag, lørdag, søndag, mandag og tirsdag som fraværsdage. 

Ved afbrud i uddannelsesforløbet som følge af barsel eller længerevarende sygdom skal Sekretariatet underrettes om fraværet.

En uddannelseslæge har ret til fuld løn under sygdom. For uddannelseslægen betyder det, at tutorlægen i de første 3 uger skal betale fuld løn under sygdom, praksisenheden refunderer. Fra og med 4. fraværsuge er arbejdsgiver berettiget til at få dagpengerefusion fra kommunen (uddannelseslægen har i henhold til sygedagpengeloven ret til sygedagpenge fra kommunen, såfremt vedkommende i de sidste 13 uger før sygdommens indtræden har været i arbejde i mindst 120 timer, eventuelt hos flere arbejdsgivere). Dagpengerefusionen kan dog modtages fra 1. sygedag, såfremt denne falder i ansættelsens første 8 uger.


Ved at vælge sikringstypen ”Forsikrede arbejdsgivere” kan man forsikre sig mod at betale dagpenge til den ansatte under sygdom i de første 3 fraværsuger. Den første sygedag er en karensdag, og det tager regionen højde for når det regulerede tilskud beregnes.

Formalia vedr. barsel:
Praksis har følgende opgave ved barsel:

Praksis skal udfærdige et ansættelsesbrev i samråd med den yngre læge (efter aftale med sekretariatet) som indeholder en forlængelse der dækker til 26 uger efter fødsel, da vi som offentlig myndighed er underlagt en rammeaftale der betyder at vi skal udbetale løn i 26 uger efter fødsel. Sekretariatet giver praksisenheden besked om barsel.

Praksis skal herefter ansøge den lokale kommune om barselsrefusion det gøres via denne hjemmeside: Virk. Praksis skal udbetale løn til lægen i 26 uger efter fødsel. Praksis vil efter ansøgning hos kommune få udbetalt barselsdagpenge. Lønsedlen sendes til praksisenheden som udbetaler den manglende difference mellem løn og barselsdagpenge, således praksis får dækket 100 %.

Vedr. sygdom under barsel

Henriette Kiersgaard har vedr. sydgom under barsel oplyst, at bliver moderen syg efter fødslen – men inden orloven er udløbet – betragtes ”fraværet” som orlov og ikke som fravær på grund af sygdom. Orloven forlænges ikke.

I særlige tilfælde, hvor moderen på grund af sygdom er ude af stand til at passe barnet, kan faderen indtræde i moderens dagpengeret i de første 14 uger efter fødslen. Er dette aktuelt er lægerne velkomne til at kontakte Henriette Kiersgaard

Ansættelse af praksisamanuensis

Lægepraksis modtager et brev fra sekretariatet for Lægelig Uddannelses i Region Midtjylland. 

I forbindelse med at regionerne overtog forpligtelsen til at udbetale tilskud til ansættelse af fase 2- og 3- amanuenser, blev der mellem DR og PLO aftalt et administrationsgrundlag for udbetaling af tilskud til ansættelse af uddannelseslæge i almen praksis. Administrationsgrundlaget kan også findes på PLO's hjemmeside  

Tutorpraksis er ansættende myndighed for ovennævnte uddannelseslæger i fase 2 og fase 3. Derfor skal tutorpraksis udarbejde et ansættelsesbrev (som kan downloades fra ovenstående hjemmeside), der skal indsendes en kopi af ansættelsesbrevet til HR Hospitalsenheden Vest, Lægårdvej 12, 7500 Holstebro eller til mail

Region midtjylland har udarbejdet følgende vejledning:
Sekretariatet udsender brev til tutorpraksis samt den yngre læge. 
Hospitalsenheden Vest udbetaler, på vegne af regionen, løn til uddannelseslægen. Tutorlægen har som ansættende myndighed fortsat arbejdsgiveransvaret overfor uddannelseslægen.

Hospitalsenheden Vest, HR fremsender, ca. 1 måned før uddannelseslægens start hos tutorlægen, skema til brug for registrering af fravær: ferie, feriefridage, omsorgsdage, sygedage, graviditetskomplikationer, holddriftstillæg/vagttillæg, barselsorlov, barns 1. og 2. sygedag, kursus mm. til uddannelseslægen. Dette skema skal sendes retur til Hospitalsenheden Vest, HR senest den 12. i indeværende måned.

Det er vigtigt, at tutorlægen og uddannelseslægen i samarbejde, hver måned indberetter alle former for fravær.

Sekretariatet har videregivet relevante oplysninger om ovenstående uddannelsesamanuensis til Hospitalsenheden Vest, HR.

Ved afbrud i uddannelsesforløbet som følge af barsel eller længerevarende sygdom skal Sekretariatet underrettes om fraværet. Formalia  vedr sygdom og barsel findes under fravær 

Lene Vesth, PLO vil kunne besvare henvendelser fra tutorlæger om arbejdsgivermæssige problemstillinger i relation til ansættelse af uddannelseslæger. 


Hvis tutorpraksis har yderligere spørgsmål bedes i kontakte jeres lokale PKL i Almen medicin.

Distrikt Øst: Roar Maagaard, Skødstrup
Distrikt Midt: Søren Prins, Silkeborg
Distrikt Vest: Joachim Frølund Hansen, Ikast

Alle ansættelsesforløb, en uddannelsessøgende læge deltager i, skal slutevalueres ved hjælp Sundhedsstyrelsens bilag D og E. Videreuddannelsesregion Nord er startet på en webbaseret løsning for disse 2 bilag fra 1. januar 2008. Jeres tutorpraksis er oprettet med brugernavn og adgangskode på www.evaluer.dk.

Kontakt, almen medicin

Distrikt Vest

(Herning, Holstebro, Struer, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande).

Joachim Frølund Hansen

Tlf: 2023 9372 
joachim.frolund.hansen@gmail.com

Distrikt Midt

(Viborg, Skive, Silkeborg)

Søren Prins

Tlf: 8724 4330
Tlf klinik: 8682 7611
soerenprins@gmail.com

Distrikt Øst

(Randers, Århus, Norddjurs, Syddjurs, Horsens, Skanderborg, Odder, Hedensted, Samsø)

Signe Brøndt

Tlf: 8612 1032
signebroendt@gmail.com