videokonsultationer med borgere

Mange sundhedsfaglige har gode erfaringer med at holde videokonsultationer med borgere som er i behandlingsforløb på hospitalet. De er overraskede over, hvor tæt en relation, de kan opnå på trods af fysisk afstand. Video fungerer særlig godt, hvis de tidligere har mødt borgeren. Så kender de borgerens præferencer og forudsætninger. Det giver et godt afsæt for den videre dialog og behandling.

Video giver mulighed for at lave et hurtigt tjek-ind med borgeren, uden at det koster hverken dig eller borgeren en masse tid. Længere nede på siden kan du se, hvor dine kollegaer bruger videokonsultationer.

Barrierer ved video

En af de største barrierer ved videokonsultationer er, at muligheden for at bruge alle dine sædvanlige sanser i mødet med patienter bliver reduceret. Mange sundhedsfaglige fortæller dog, at hvis der allerede er etableret en relation til patienten, fx ved en indledende screening/diagnosticering eller efter indledende besøg, så er der ikke de samme udfordringer i at kontakten foregår over video. Det kræver dog, at patienten har de rette digitale kompetencer eller har pårørende, der kan støtte dem.

Brug af video kræver, at du afdækker patientens helbred grundigt gennem gode spørgeteknikker, som supplerer videobilledet. Det kræver også, at patienten er god til at sætte ord på egne symptomer, hvilket også fx gør sig gældende ved telefonkonsultationer.

Se guide til den gode videokonsultation.

Læs om aktive virtuelle samtaler – men hvordan.

Kombinér video og fremmøde

Flere sundhedsfaglige lægger vægt på, at det i nogle situationer kan være en fordel at kombinere videokonsultationer og fremmøde. I mange situationer kan en videokonsultation dog sagtens træde i stedet for et fysisk møde. Sammenlignes video og telefon, sætter video din synssans i spil. Mange sundhedsfaglige fortæller, at videobilledet styrker den relationelle dimension.

Hjemmemålinger som supplement

Nogle gange bliver video- og telefonkonsultationer kombineret med hjemmemålinger af fx blodtryk, infektionstal eller spørgeskemaer. Det kan bidrage til et samlet billede af patientens situation.

Se mere om KoMo til hjemmemonitorering.

Læs mere om AmbuFlex.

Gode bud på brug af videokonsultationer

Patienten har mange kontakter og stor behandlingsbyrde
Ved kronisk sygdom kan der være behov for mange kontakter med hospitalet. Her kan det være svært ved at afsætte den nødvendige tid til at komme på hospitalet hver gang. Et kort videomøde kan nogle gange afløse det fysiske møde – især hvis du har mødt patienten.

Ved kroniske sygdom og utryghed

Ved hjertesygdom, KOL, kræft og andre kroniske sygdomme. Opfølgningen kan give ekstra tryghed, reducere borgerens behandlingsbyrde og risikoen for smitte. Det kan også mindske risikoen for indlæggelser eller forkorte evt. indlæggelse.

Ved stor geografisk afstand

Stor afstand til behandlingsstedet koster både tid og penge for borgeren. Ved brug af video behøver borgeren måske ikke have fri, bruge feriedage osv. Det mindsker også udledning af Co2. Borgeren sparer rejsekroner og hospitalet i nogle tilfælde kilometerpenge.

Når det er svært af få fri fra arbejde og uddannelse

Det kan være svært at få fri fra arbejde eller uddannelse for at komme til korte ambulante kontroller, hvis borgeren har en travl hverdag. Han eller hun skal måske bruge en halv dag for 15 minutters konsultation. Video kan give færre udeblivelser og sidste øjebliks aflysninger.

Ved sårbare patienter fx med nedsat immunforsvar

Ved nedsat immunforsvar, åndenød eller når patienten er svækket og sårbar, mindsker videokonsultationer belastningen for borgeren. Turen til hospitalet kan også indebære risiko for smitte og infektioner.

Ved mange smerter eller behov for at justere medicin

Ved opfølgning efter indlæggelse eller fx operation, kan video bruges, når der skal justeres smertedækning oa. For smertepatienter kan det være en stor belastning at sidde i bil eller bus. Også ved op- og nedtitrering af medicin, hvor der ikke er behov for fysisk undersøgelse, kan video være hjælpsomt.

Ved ældre medicinske patienter som skal udskrives

Når borgeren skal hjem efter indlæggelse, kan du koordinere med kommunale samarbejdspartnere og pårørende over video, så borgen kommer godt hjem til den almindelige dagligdag. Målet er, at borgeren føler sig tryg, har den nødvendig hjælp og så genindlæggelser forebygges.

Ved børn som lærer bedre i trygge hjemlige rammer

Når børn er i behandling, er det mere trygt at deltage i samtalen og lære nye ting, hvis dialogen foregår over video i hjemmet. Video kan også gøre det lettere for begge forældre at deltage i samtalen.

Ved babyer med behov for faste sove og spiserytmer

Når patienten er et lille barn i behandling, undgår forældrene at barnet får afbrudt sove og spiserytmen ved brug af video. Hvis barnet er tidligt udskrevet, kan opfølgning ske fra hjemmet evt. i samarbejde med sundhedsplejersken.

Ved et for tidligt født lille barn

Længere transport af en lille nyfødt baby er besværligt og kan indebære en sundhedsmæssig risiko. Nogle gange konfererer læger på et hospital også med læger på andre hospitaler over video om de nyfødte under indlæggelse. Dermed behøver baby ikke at transporteres.

Til børn med fx astma som skal til kontrol

Børn med fx astma skal typisk til kontrol en måned efter indlæggelsen. Personalet kender allerede barnet og forældrene. Derfor kan opfølgningen let foregå over video. Forældrene sparer tid og barnet undgår at skulle ind på hospitalet igen – og dermed føle sig mere syg.

Ved behov for hjælp til bedre egenmestring

Når borgeren har brug for hyppige korte samtaler for at fremme motivation og egenmestring, så sygdommen bedre kan håndteres og så der kan skabes tryghed (fx booster samtaler i psykiatrien eller hos nyligt hjerteopererede, der ofte er utrygge).

Når hospitalsbesøg er stigmatiserende og uoverskueligt

Hvis borgeren bedre kan magte en virtuel samtale end fremmøde. Fysisk møde kan for nogle virke ubehageligt, uoverskueligt og stigmatiserende. Videokontakt kan hjælpe nogle borgere til gradvist at komme i gang med fx eksponeringsøvelser ved psykisk sygdom som fx angst eller OCD.

Til at støtte borgere på bosted under online lægebesøg

Det kan være vanskeligt at komme til lægen, hvis man bor på et bosted. Med video kan du som personale understøtte, at borgere kan holde videosamtale med egen lægen fra bostedet. Video giver også mulighed for at pårørende lettere kan deltage over afstand.

Til supervision fra kollega/specialist

Video kan også bruges ved supervision fx når læger besøger patienter på plejecenter og har brug for sparring fra mere erfaren læge eller specialist. Med video tilføjes den visuelle dimension, som kan understøtte sparring over afstand sammenlignet med fx telefon.

Til tværfaglig sparring ved multisygdom

For at reducere sygdomsbyrden for borgere med multisygdom, kan flere specialer deltage i videosamtaler med borgeren og dermed afklare spørgsmål om fx konfliktende præparater oa. Borgeren kan deltage fra hjemmet eller på hospitalet hvor en "gæstespecialist" kan deltage online i dele af konsultationen.

Ved genoptræning/rehabilitering

Brug af video kan være en løsning ved behov for genoptræning/rehabilitering, hvor det er vanskeligt for borgeren at deltage i fysisk træning, fordi han/hun ikke kan, tør eller magter det. Live online demonstration af øvelser kan motivere til at få trænet og gå til grænsen for fysisk formåen, men ikke over grænsen.

Se også gode råd om teletræning.